Bryggeriet-aktiebolaget i Burgsvik registrerades så sent som sommaren 2016. Verksamhetsidén enligt registreringen hos Bolagsverket är kortfattad och enkel. Bolaget ska ägna sig åt ”framställning av öl”, och det är precis vad man gör, i en byggnad som också rymmer snickeriet Guteform.
Bakom satsningen ligger bröderna Eklind, som har en lång historia som Gotlandsbesökare. Nu tillbringar de arbetstiden här. Olof var den som startade bryggeriet, han var tidigare rektor i Trångsund. Sedan en tid tillbaka arbetar också brodern Magnus i bryggeriet. Efter trettio år i IT-branschen lämande han den för att kunna ägna sig åt ölbryggeriet.
När GT/Helagotland hälsar på är också Mark Piatt från England på plats, i färd med underhållsarbete på tappmaskinen. Han är förvarnad om pressbesöket och utbrister:
– Oh, he´s gonna look at the hop rocket!
Just det. ”The hop rocket”, eller på svenska ”humlekanonen” har precis tagits i bruk. Från en av jästankarna går slangar till en stålcylinder i brösthöjd
– I tanken finns IPA som nu cirkuleras genom humlen som finns i kanonen. Pumpen är försedd med ett membran så att det inte ska komma in syre i processen och förstöra ölen. Vi är först på Gotland med den här metoden, som både sparar på den dyra råvaran humle och samtidigt ger oss bättre kontroll, säger Olof Eklind.
Man slipper alltså arbetet med att tillsätta humle i de stora tankarna.
Bryggeriet producerar cirka 50 000 liter öl på ett år. Målsättningen är en fyrdubbling.
– Vi följer i stort sett uppgjorda planer, säger Magnus Eklind.
Det bryggs folköl, ale, en IPA och ett annat öl med mycket humle. Snart ska man också lansera en mörk stout. Den har lokalt påbrå, för den får smak av whiskey från tunnor från Gotland Whiskey i Roma. Den andra finessen är tillsats av ett (svindyrt) amerikanskt kaffe.
Det blir mer amerikanskt utbyte inom kort, för i början på november åker bröderna till Big Lake. Staden ligger en timmes bilväg väster om Minneapolis i Minnesota, ”svenskbygder” alltså.
– Vi ska samarbeta med ett snabbt växande amerikanskt bryggeri, Lupulin Brewing Company. Den amerikanska handelskammaren och Svenska Institutet backar upp projektet. Vi tar med oss ett eget recept – på julöl, berättar Olof Eklind.
Utbytet kom till efter kontakter på en öl och whiskeymässa. Det går i andra riktningen också:
– Till våren kommer de till Burgsvik och brygger öl som ska serveras på fjärde juli, under Almedalsveckan.