Nu byggs öns första kommunala profilskola

Till hösten öppnar den helt nya Polhemskolan på Norra hansegatan i Visby. Rektorn Henrik Hammarskjöld hoppas kunna locka både nya elever och lärare med skolans specialinriktning.

Husets stomme är kvar men allting invändigt kommer att bli helt nytt.

Husets stomme är kvar men allting invändigt kommer att bli helt nytt.

Foto: Dennis Pettersson

Ny skola (GA)2019-02-08 10:13

Byggjobbarna sätter upp nya väggar och gjuter golv i det som ska bli Polhemskolan i Visby. För första gången på över 20 år öppnas till hösten en ny skola i Visby. Tanken är att skolan i första hand ska avlasta Norrbackaskolan och Sankt Hansskolan som i dag har för många elever.

Polhemskolan kommer att bli öns första kommunala profilskola med inriktning på naturvetenskap och globala mål.

– Globala mål kan du jobba med i alla ämnen och naturvetenskap har sina ämnen. Skolan kommer att ha ett nära samarbete med Fenomenalen, säger projektledaren Henrik Hammarskjöld som även blir rektor för den nya skolan.

Henrik Hammarskjöld är just nu tjänstledig från sitt arbete som rektor på Norrbacka- och Sankt Hansskolan men när Polhemsskolan öppnar till hösten kommer han att vara tillbaka på sin tjänst. Eftersom Polhemsskolan ska ingå i samma rektorsområde blir han rektor för även den.

Polhemskolan kommer att ha plats för cirka 175 till 180 elever.

– Det blir en ganska stor skola, säger Henrik Hammarskjöld.

Totalt kommer skolan att rymma 12 eller 14 stora klassrum.

LÄS MER: Här öppnar Gotlands nästa grundskola

Klassrummen är stora då de från början är byggda för vuxna men storleken på rummen kommer, enligt Henrik Hammarskjöld, inte att påverka storlekarna på klasserna.

– Det kommer att bli 20 till 25 elever i varje klass, säger han.

Skolan arbetar även med att skapa bra lärmiljöer. Istället för en whiteboard kan det komma att finnas två i varje klassrum, vilket gör att även möbleringen kommer att frångå den traditionella skolmodellen. I anslutning till varje klassrum kommer det även att finnas grupprum. Mellan klassrummen och grupprummen ska det, där det är möjligt, finnas glasväggar för ljusinsläpp men även för att läraren ska kunna ha insyn i grupprummet samtidigt som eleverna kan gå iväg och arbeta ostört.

Till hösten kommer skolan att öppna för elever i förskoleklass till och med årskurs fyra. Under 2020, när skolan beräknas vara färdigbyggd, kommer den att öppna även för elever i årskurs fem och sex.

I slutet av februari i år kommer rekryteringen av ungefär fem lärare och fem fritidspedagoger att starta.

– Det är inte lätt att få tag i lärare men vi kan nog plocka de som brinner för att vara med och starta en ny skola och de som brinner för våra specialämnen, säger Henrik Hammarskjöld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!