Lågt förtroende för gotländska politiker

Förtroendet för gotländska politiker är lägre än riksgenomsnittet. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. "Dessvärre kan man inte tillgodose alla".

Förtroendet för lokalpolitiker på Gotland är lägre än än riksgenomsnittet.

Förtroendet för lokalpolitiker på Gotland är lägre än än riksgenomsnittet.

Foto: Rolf Jönsson

NY UNDERSÖKNING2016-12-21 06:00

I den senaste rapporten från SCB granskades representationen i Sveriges kommuner och landsting, samt förtroendet för lokalpolitiker. När det gäller Gotland visar undersökningen att förtroendet för de lokala politikerna är lägre än riksgenomsnittet.

På en skala mellan ett och tio fick Region Gotland betyget 4,2 på frågan hur väl de tillfrågade upplever att kommunala politiker lyssnar på invånarnas synpunkter. Över hela riket ligger genomsnittet på 4,6.

–  Folk har synpunkter och tolkar saker på sitt sätt. Personligen upplever jag dock att gotlänningar överlag är tillfreds med tillvaron på ön och att vi har ett ömsesidigt förtroende för varandra, säger regionfullmäktiges ordförande Bo Björkman.

Invånarnas missnöje speglas också i frågan om huruvida de upplever att politikerna arbetar för kommunens bästa. Där fick Region Gotland betyget 4,9 medan Sveriges genomsnitt ligger på 5,3.

– Vi lever i en tid då det är besvärligt med ekonomin. Politik handlar om att göra val och dessvärre kan man inte alltid tillgodose alla. Det kommer alltid finnas de som känner sig missnöjda. Sådan är politiken.

Gotland ligger dock på framkant vad gäller representation av olika grupper inom politiken. Regionen har en lägre andel utrikes födda förtroendevalda än riksgenomsnittet, men också en lägre andel utrikes födda i befolkningen. Fyra procent av de förtroendevalda på Region Gotland är födda utanför Sverige, medan genomsnittet för svenska kommuner är nio procent. Samtidigt utgör andelen utrikes födda på Gotland enbart sex procent av befolkningen, jämfört med det svenska genomsnittet som är 19 procent. Alltså speglas andelen utrikes födda i regionen bättre på Gotland än det gör i större delar av Sverige. Även vad gäller kvinnlig representation ligger man i framkant, där 46 procent av de förtroendevalda är kvinnor - tre procent över genomsnittet.

– Det är en strävan som alla kommuner har, att få en bred representation. Eftersom hälften av befolkningen är kvinnor så ska rimligen hälften av platserna i kommun- och landsting gå till kvinnor. Detsamma gäller representation av utrikes födda, där vi kan och ska bli bättre. Vi har fortfarande en bit kvar. Representation behövs för att belysa en fråga från olika aspekter.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!