Tidigare har många gotlänningar som velat läsa till djurvårdare sökt sig till utbildningar på fastlandet. Det var delvis därför Grönt Centrum beslutade sig för att lansera en djurvårdsprofil inom ramen för naturbruksprogrammet vid Lövsta.
– Det kändes som en självklarhet. Vi har lokalerna, kunskapen och etablerade samarbeten, säger Maria Eriksson, utbildningsledare på Grönt Centrum Gotland sedan årsskiftet.
Djurvårdare är kanske inget bristyrke i traditionell bemärkelse, men behovet kommer alltid att finnas, betonar hon.
– I likhet med oss människor lever djuren allt längre. Därför är det viktigt att utbilda fler som kan ta hand om dem.
Utbildningen är inriktad på sällskapsdjur, framför allt hundar och katter. Men ambitionen är att den ska ge eleverna en så bred kunskapsbas som möjligt.
– Första året får de lära sig grunderna: pälsvård, kloklippning och hur man arbetar förebyggande för att undvika sjukdom, säger Maria Eriksson.
Efter det ska kunskaperna omsättas i praktiken. Ute i verkligheten är förståelsen för hur människor fungerar minst lika viktig som den för djur, framhåller utbildningsledaren.
– Om man ska arbeta i den här branschen måste man lära känna sig själv och hur man reagerar i olika situationer. Sedan ska man komma ihåg att kommunikationen och kontakten med djurägaren är halva jobbet, säger hon.
Utbildningen kommer att ha en egen liten filial med ett antal klinikrum i anslutning till kemi- och biologisalarna på Lövsta. Än så länge är lokalen helt tom, men i sommar ska en ombyggnad ske. Därefter blir det full aktivitet i huset.
Grönt Centrum har redan ett antal sällskapsdjur, och kommer att skaffa fler. Dessutom ska veterinär finnas på plats under vissa perioder.
Målet är att verksamheten vid Lövsta ska växa med dubbelt så många elever och fler nya utbildningar. Om gotlänningar tidigare lämnade ön för att utbilda sig, hoppas man nu på det omvända: Att Gotland ska bli ett attraktivt alternativ för fastlänningar.
– Lantbruket är inne i en förändringsfas nu. Biodling och lammproduktion är två områden som verkligen är på frammarsch. Lamm var ju något många hade som bisyssla förut, men vi ser fler och fler gårdar som går över till det som huvudsaklig syssla. Därför känner jag att det är något vi bör satsa på, säger Maria Eriksson.
Enligt henne är en ansökan om en utbildning i lammproduktion på väg.