När regionstyrelsen i dag sammanträder läggs de olika budgetalternativen på bordet. Dels en lista på redan beslutade investeringar, som nu omedelbart stoppas. Där kommer att finnas undantag, eftersom följderna av ett stopp i vissa fall kan bli betydligt dyrare, än att genomföra investeringen.
Men regionen tvingas också att spara i sin egen administration. Ett av förslagen från regionens egen krisgrupp är stora besparingar inom kultur- och fritidsverksamheten.
GA har tagit del av en tjänsteskrivelse från regiondirektör Peter Lindvall till regionstyrelsen. Där föreslår ledningskontoret att stora delar av kultur- och fritidsförvaltningens verksamhet flyttas över till andra förvaltningar. Till exempel biblioteken i ett samarbete med utbildningsförvaltningen och idrottsanläggningar i samarbete med teknikförvaltningen. Konkurrensutsättning och ett utökat samarbete med idrottsföreningar föreslås också.
Det handlar om en ”omorientering av hela Region Gotlands kultur och fritidspolitik”, enligt skrivelsen undertecknad av regiondirektören, där allt utom biblioteksverksamheten ifrågasätts.
Regionrådet Eva Nypelius (C) vill lägga ner kultur- och fritidsförvaltningen och flytta kulturfrågorna direkt under regionstyrelsen, så som näringslivs- och utvecklingsfrågorna hanteras i dag.
– Kultursektorn skulle inte vara vad den är utan näringslivet. Under regionstyrelsen skulle man göra kulturfrågorna mer synliga i ett helhetsperspektiv, säger Eva Nypelius.
När det gäller idrotts- och fritidsverksamheten vill hon öppna för ett nytänk, där en stor del av ansvaret för drift av lokaler flyttas till föreningar och det privata näringslivet.
– Gotlands idrottsförbund skulle exempelvis kunna dela ut stöden. Vi måste våga tänka nytt och hitta smartare sätt att bedriva vår verksamhet på. I dag har vi en förmåga att se allt i stuprör, säger Eva Nypelius.
Hon tycker till exempel att fritidshemsverksamheten kan, om förvaltningen läggs ner, hanteras utav skolan.
Kultur- och fritidsdirektör Maria Modig vill inte kommentera, innan politikerna har sagt sitt på regionfullmäktige den 20 juni. Men en nedläggning, menar hon, vore förödande:
– Jag tror att Gotland som län och kultur-ö med rikt föreningsliv skulle vinna på en sammanhållen kultur- och fritidspolitik. Lägger man in de frågorna under en annan förvaltning är det svårt att utveckla och få en politisk viljeinriktning, säger Maria Modig.