För över sex år sedan upphörde Östersol som särskilt boende och sedan dess har byggnaden stått tom. De 43 boenderummen, matsalen och terapirummet har fortfarande inte blivit någons nya hem. Men planen är att 33 lägenheter ska stå klara för inflyttning till våren 2018.
Det handlar om ettor, tvåor och någon trerummare på mellan 40 och 60 kvadratmeter, enligt fastighetsägaren Joakim Uebel.
Fastighetsaffären från 2014 blev hårt kritiserad, bland annat av det lokala utvecklingsbolaget Nygarn utveckling AB, som också var intresserade av det gamla äldreboendet. 2012 skänktes Östersol till utvecklingsbolaget av Region Gotland, men beslutet revs upp och fastigheten, värderad till 3,2 miljoner kronor, såldes istället till högstbjudande på den så kallade öppna marknaden.
Försenat projekt
Sommaren 2014 köpte Joakim Uebel hela fastigheten för 2,1 miljoner kronor av regionen, med planen att bygga bostadsrätter. Men sedan hände inte mycket.
– Det har blivit en försening med projektet. Vi hade ett avtal med Migrationsverket om att starta ett asylboende när den frågan var som hetast, men det blev överklagat och vi drog tillbaka det. De kom ju aldrig till skott, säger Joakim Uebel.
Gunnar Bendelin leder utvecklingsbolaget Nygarn utveckling AB. Han har varit engagerad i Östersol sedan äldreboendet stängdes 2010.
– Det drog ut på tiden och blev till slut ingenting av, men Joakim Uebel ska ha beröm för att han hade den intentionen. Men det här är ju positivt. Lägenheterna blir ett tillskott när det gäller boendemöjligheter och det är ju jättebra istället för att huset står där tomt och förfaller.
Men överlycklig är han inte:
– Vår grundidé var att bygga hyresrätter på en prisnivå som vårt folk klarade av att betala hyra på. Men nu kommer det väl förmodligen bli att man riktar sig till sommargotlänningar med stora plånböcker, säger Gunnar Bendelin.
Bostadsbrist på landet
Bostadsbristen på landsbygden är långt mycket större än vad de flesta tror, hävdar Gunnar Bendelin bestämt. Han menar att eftersom alternativet att sätta upp sig i bostadskö på landsbygden inte finns, så ställer man sig i kö i Visby, för att komma in i kösystemet.
– Någon borde gå igenom hela kölistan inom det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem och fråga var man helst skulle vilja bo. Då är min åsikt att man skulle få helt andra siffror än i dag, säger han.
Han berättar också om planerna att inom ramen för utvecklingsbolaget bygga ett flerfamiljshus med hyresrätter:
– Där är vi inte än men det är vår tanke, så det kan bli ett tillskott det också. Just nu finns bara hyreslägenheter i Katthammarsvik, och de är alltid uthyrda.
Men nu är alltså projektet att bygga bostadsrätter i det gamla äldreboendet påbörjat och beräknas vara klart till nästa vår, enligt fastighetsägaren Joakim Uebel:
– Just nu för vi en dialog med regionen om att göra en del planändringar, så ännu är det för tidigt för att börja sälja, men till hösten ska en visningslägenhet i alla fall stå klar, säger han.