LÄS MER: "Vår öl ska bryggas på Gotland"
Gotlands bryggeris vd Johan Spendrup är glad att avtalet om det nya bryggeriet äntligen är i hamn. Nu avslöjar han också för Helagotland.se att det genom åren varit så stor efterfrågan på de gotländska ölsorterna att man i perioder tvingats brygga utomlands.
– Ja, vi har faktiskt tvingats vända oss till bryggerier i andra länder när trycket varit extra hårt, säger Johan Spendrup.
Det handlar om bryggerier i Belgien, England och Norge som tillfälligt fått ta över produktionen av gotländskt öl.
– När vi väl har gjort så har vi skickat över personal härifrån som fått vara med och se till att allt blivit rätt under bryggningen. När vi brygger ölet utanför Gotland måste till exempel kalkhalten i vattnet som används doseras så att det blir precis som på Gotland.
Han påpekar också att frågan om ett nytt stort bryggeri på Gotland varit viktig under många år därför att man velat samla hela produktionen på ön.
Johan Spendrup berättar nu också hur många liter öl som ska kunna bryggas i det nya bryggeriet.
– I det första steget räknar vi med fem miljoner liter per år. Och när anläggningen så småningom är uppe i full kapacitet ska vi ha resurser för upp till tio miljoner liter.
Som en jämförelse har bryggeriet på Sankt Hansgatan i dag kapacitet för cirka 700 000 liter per år.
Efter sommarens vattenbrist på Gotland, hur ser du på vattenfrågan?
– Vi har pratat med regionen om det här och enligt dem ska produktionen av fem miljoner liter öl per år inte vara något problem. Sedan handlar det ju om att hushålla med vattnet, att vi till exempel bunkrar upp med vatten nattetid när trycket inte är så stort på vattennätet.
En stor del av Gotlands bryggeris ölsorter produceras i dag på andra orter, bland annat på Spendrups stora bryggeri i Grängesberg i Dalarna.
Hur stor del av ölen bryggs egentligen på andra orter än Gotland?
– Det är väldigt svårt att svara på eftersom vi har en så skiftande efterfrågan från en gång till annan under året, säger Johan Spendrup.
Han menar att man till exempel inför jul och sommar säljer extra mycket, och mindre under andra perioder.
Många undrar nu också hur bryggeriet kommer att se ut när det står klart. Byggnaden kommer att uppta en markyta av ungefär 2 000 kvadratmeter och bli två våningar hög. Bryggeriverksamheten placeras i bottenplanet och på övervåningen kommer det att vara restaurang och andra publika ytor.
– Vi kommer kunna ta emot stora grupper av människor, på Sankt Hansgatan har det alltid varit trångt, så att vi bara kunnat ta in ungefär 3 000 besökare per år, säger Johan Spendrup.
Enligt skisser som tidigare visats kommer bryggeriet ha formen av ett trappgavelhus, men Johan Spendrup vill i dag inte säga exakt hur byggnaden kommer att se ut.
– Vi har vår arbetsgrupp igång nu och alla har inte kommit till tals ännu. Så det är lite tidigt att gå ut med officiella skisser, säger han.
Men han menar att byggnaden kommer att harmonisera väl med hamnområdet och arkitekturen runt omkring.
– Ja, det kommer verkligen inte att bli någon Disneyland-version av något medeltida hus i Visby, säger Johan Spendrup och skrattar.
Enligt Johan Spendrup kommer runt ett tiotal personer att behöva anställas när det nya bryggeriet tas i drift.