– Jag fick höra att busstationen skulle göras om så jag tog ett kort för att jag misstänkte för att stensättningen skulle försvinna, säger Bill Enström som själv har arbetat som stenläggare i 35 år.
– Klart man är besviken när det tas bort utan kommentar, säger han.
Han är orolig över att fler stenläggningar kan komma att tas bort och försöker dokumentera det som finns så gott det går. Bara den här tisdagsmorgonen passade han på att ta en bild på stenläggningen vid gästhamnen i Visby, som han själv arbetade med som stensättare.
– Hur helig är den platsen? frågar han.
Sedan han la ut bilden från busstationen har han fått ta del av en hel del kritiska kommentarer kring det här.
– Det flesta tycker, att om vi ska gå över mer och mer till plattsättning i Visby så är vi ute i cyklar.
En av dem som gärna hade varit med och tyckt till kring markarbetet är Hanna Wärff-Radhe, konsthandläggare vid Region Gotland.
– Eftersom stenläggningen inte finns med bland regionens registrerade konstverk har vi inte varit involverade i markarbetet där alls, tyvärr kan man säga i dag då, säger hon.
Stenläggningen hade inte hamnat under den så kallade enprocentsregeln, som handlar om att en procent av regionens nybyggnadskostnader ska användas till offentlig utsmyckning i utomhusmiljö. Regionen har då ett avtal med upphovsmannen och ett ansvar att förvalta konstverket. Så var inte fallet med den stenläggning som tidigare prydde busstationen, och nu är den alltså borttagen och ersatt med betongplattor.
– Det måste ha varit så att man såg till tillgängligheten att det var något problem att ha den markbeläggningen just där. Jag kan inte se någon annan orsak till det, säger Hanna Wärff-Radhe.
Anita Carlsson, chef för kollektivtrafikenheten bekräftar att så är fallet.
– Det är för att synskadade och synsvaga ska kunna känna plattorna, som är mönstrade, berättar hon.
Det finns till exempel ett stråk att följa och en kant längs refugerna så att man känner var den tar slut och var bussarna stannar.
På frågan om det var ett svårt beslut, att ta bort den tidigare gatstenen svarar hon:
– Vi har inte tagit beslut på det viset utan det handlar snarare om att förbättra tillgängligheten för alla. Det här är så här man gör helt enkelt, och jag kan bara beklaga om någon känner sig besviken över det här.
Omgörningen av busstationen har i alla fall gett bidrag till något nytt att titta på vid stationen. Konstnären Erik Magassa har arbetat med glaspartierna mot mursidan, med pengar från enprocentsregeln, dock inte mycket pengar att röra sig med, enligt Hanna Wärff-Radhe.
– Det blev 100 000 kronor. Det kommer man tyvärr inte långt med, det går nästan bara till skiss och material om man ska ha konstverk utomhus. Annars hade vi kanske gjort något större, säger hon.