"Nu är vi nära!"

Snart kommer det nya mejeriet i Stånga att börja producera mjölk. Läs här en intervju med en av delägarna.

Förberedd. I väntan på mejeriutrustningen har Stig Göransson tagit fram etiketter till de flaskor som mjölken ska paketeras i.

Förberedd. I väntan på mejeriutrustningen har Stig Göransson tagit fram etiketter till de flaskor som mjölken ska paketeras i.

Foto: Krister Nordin

NYA GÅRDSMEJERIET2016-04-12 08:00

Hallå där Stig Göransson, projektledare och delägare i Gotlands Gårdsmejeri.

Hur går det med gårdsmejeriet, ni skulle ha varit igång efter jul?

–Det visade sig vara mer att göra från början, än vad vi trodde, men det går framåt fast långsamt! säger Stig Göransson.

Han pratar fort och ivrigt, intervjun görs under en paus i byggandet. Det är ett evigt "fixande och donande", som han beskriver det.

–Vi trodde vi fått ett "plug and play", men så var det inte, säger han.

Gårdsmejeriet, som Lanbruk skrev om i höstas, är beställt från ett företag i Israel. Mejeriet består av fyra containrar och de har precis blivit sammanbyggda på plats på gården i Stånga. Minimejeriet drivs av Lars och Ingvar Hagman/Hagmans Lantbruk AB, Refocus AB och Stig Göransson.

–De är ihopbyggda med ett tak och dockas ihop. Mejeriet står drygt tre meter från ladugården med en pipeline till gårdens tankrum, säger Stig Göransson som är projektledare och en av delägarna.

Han säger, med ett skratt, att han känner sig mer som "en byggmästare än en mejerist" just nu. Den här veckan ska de israeliska montörerna färdigställa det gårdsmejeriet i Stånga och kommer direkt från slutfinishen av ett mejeri i Småland.

Ni skulle ha varit igång och börjat leverera er egen mjölk i januari men så blev det inte. När kommer mjölken ut i butikerna nu?

–Jaa du, jag börjar bli lite luttrad. Tidigare sa jag att vi skulle vara igång i januari, men det visade sig att det här är inte som att installera en tv precis! Livsmedelsverket ska ju godkänna det hela också, men jag säger att vi är nära nu. Det ska ske så fort det bara går!

Överallt där Stig Göransson rör sig översköljs han av frågor om det nya mejeriet. Folk undrar när den Stånga-producerade mjölken kommer ut i butikerna.

–Det känns väldigt positivt. Folk frågar, var man än går, så det känns som att mjölken är efterfrågad.

Stig Göransson förklarar att alla ägarna av minimejeriet beslutat sig för att satsa på endast en typ av mjölk och det är den som är på 2,1 procents fetthalt.

–Vi har valt att inte ha en massa olika sorters mjölk utan valde strategiskt att lägga oss precis mellan mellan- och standardmjölk. Det innebär även att vi får över lite grädde som vi kan göra annat utav längre fram. Till exempel yoghurt, crème fraiche och mjukost.

Fast just nu längtar han bara efter att få komma igång med tillverkningen och sedan får man se hur utfallet blir.

–Eftersom vi bara tar mjölk från vår gård med 120 kossor, och har kvar vårt avtal med Arla, så innebär det att vi kan ta cirka 2 000 liter mjölk per dag till vårt mejeri. Det är precis det som är mejeriets kapacitet. Blir det våldsam efterfrågan så kan vi i framtiden ta bort avtalet med Arla.

Även om mejeriet inte rullat igång riktigt ännu så lurar framtidsplanerna redan bakom dörren, det är uppenbart när man talar med Stig Göransson. Han berättar livligt om framtida idéer som exempelvis en mjölkautomat.

–Det finns så många möjligheter med det här! säger han entusiastiskt.

En av de saker han gillar är att konceptet med ett eget gårdsmejeri innebär full koll, så att säga från ax till limpa, eller kanske man ska säga från ko till mjölkglas.

–Som det är nu så har vi full kontroll på allt. Från vilken mat korna får till vad det blir för smak på mjölken. För vet du, det här är lite som i vinbranschen, mjölken tar ju smak av det korna äter!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!