Därför är nya gatubelysningen vit

Region Gotland byter ut tusentals gatlyktor över hela ön och ska spara stora pengar på de nya ljuskällorna. "Vi kommer spara 60 till 70 procent".

I Visby innerstad har vissa gator fått de vita ljusarmaturerna.

I Visby innerstad har vissa gator fått de vita ljusarmaturerna.

Foto: Dennis Pettersson

NYA GATLYKTOR2016-01-21 06:15

Teknikförvaltningen började arbetet under 2015 med att byta ut alla gul-orangea gatlyktor på ön. Just nu har stora delar av Visby och bland annat alla kommunala vägar i Fårösund fått ny vit belysning.

Sakta men säkert byter man ut armaturerna i regionens samtliga gatlyktor på Gotland till nya energisnåla LED-lampor.

Regionen ansvarar för belysningen på sina vägar i tätorterna på Gotland och Trafikverket ansvarar för sina vägar, bland annat de nio länsvägarna (140-149) på ön.

– Regionen har totalt runt 8 500 ljuspunkter på Gotland, i Visby och tätorterna, som vi nu byter ut, säger Lennart Klintbom, trafikingenjör på teknikförvaltningen.

Det är dock svårt att säga exakt hur mycket pengar som kommer sparas på bytet, men klart är att det blir mycket, menar Klintbom.

– Vi räknar med att spara 60 till 70 procent i energiåtgång när bytet är helt genomfört.

Senast 2018 ska man ha bytt ut regionens alla lyktor på ön till nya energisnåla lyktor. Varje ny armatur som sätts upp kostar mellan 2 500 och 3 000 kronor.

– De nya armaturerna håller för att lysa i 80 000 timmar, och varje lykta är igång under cirka 4 000 timmar per år, så vi räknar med att de nya lamporna ska hålla i 20 år, säger Lennart Klintbom.

Förutom att spara energi kommer regionen också spara pengar på underhållet av belysningen.

– Vi kommer att slippa åka ut med lastbil och skylift så ofta och istället kanske bara behöva kolla till belysningen kanske en eller ett par gånger de kommande 20 åren, säger Lennart Klintbom.

Så tänds och släcks gatubelysningen

Gatubelysningen är igång hela nätterna. Den tänds när det börjar skymma på kvällen och den slocknar när solen gått upp på morgonen.

Men det är inget tidur som styr tändning och släckning, utan en speciell ljussensor som är placerad hos Geab i Visby.

– Den är väldigt avancerad och känner av utifrån ljusstyrkan när solen precis gått upp och när den går ner, berättar Lennart Klintbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om