Hundratals vill flytta till Gotland

150 personer står i begrepp att flytta till Gotland och i sin intressedatabas har Inflyttarbyrån hela 900 namn. Men det finns flaskhalsar som behöver undanröjas.

Sara Cederlund och Lina Ringvall.

Sara Cederlund och Lina Ringvall.

Foto: Magnus Ihreskog

nya gotlänningar (GT)2016-11-25 05:15

De positiva värdena är många och varumärket Gotland är starkt, ”alla” har en koppling till ön i Östersjön och minnena är oftast fina.

Det märker inte minst Inflyttarbyrån på alla som hör av sig.

– Många har funderat i flera år och vill nu förverkliga sin dröm. Det är härligt att kunna hjälpa till, säger Lina Ringvall.

Lina och kollegan Sara Cederlund är de två som, under Inspiration Gotlands paraply, håller kontakten med många av dem som planerar, eller drömmer om, att bosätta sig på ön.

För närvarande är runt 150 personer verkligen på väg. Jobb och bostad finns, ett flyttdatum är satt och kartongerna är på gång att packas.

Dessutom finns alltså hundratals personer registrerade i intressedatabasen, människor som gärna vill men vars pusselbitar först måsta falla på plats.

För även om Lina Ringvall och Sara Cederlund mest arbetar med så kallade mjuka värden, så finns det en ibland stenhård verklighet att förhålla sig till.

Främst är, säger de, bostadssituationen ett bekymmer. Trots att det byggs nytt är det inte tillräckligt, det är en realitet.

Det är många som ska dela på det som finns tillgängligt; nyanlända, ny personal i samband med försvarets utvidgning och inte minst Campus Gotlands studenter.

– Många vill gärna hyra första tiden innan de lägger pengar på ett hus. Vi ser mörkertalen, alla dem det inte löser sig för, säger Sara Cederlund.

Så gott det går försöker de påverka och informera politiken. Vägen dit är kort, Björn Jansson (S) och Eva Nypelius (C) sitter båda i Inspiration Gotlands styrelse.

Det finns andra flaskhalsar: kollektivtrafiken, vattenbristen, servicen på landsbygden som till dels dras ned, allt som sammantaget spelar in när människor vill byta liv.

– Fungerar det inte med kollektivtrafiken tvingas många ge upp sin dröm att bo på landet, säger Sara Cederlund.

Arbetsmarknaden på ön är för närvarande välmående och att hitta jobb brukar lösa sig, det är deras erfarenhet.

Inflyttarbyrån har ett nära samarbete med flera arbetsgivare på ön för att på så sätt kunna matcha behovet av personal med den kompetens som finns bland flyttintressenterna.

För att underlätta för nyinflyttade ordnas tio gånger per år så kallade inflyttarträffar. Ett sätt att informera, inspirera och göra vägen in till den gotländska vardagen enklare.

– När någon väl flyttat hit måste hela Gotland träda in, det är viktigt att de känner sig inkluderade i samhället. Vår uppfattning är att så görs, säger Lina Ringvall.

Totalt flyttar omkring 2500 personer till ön varje år, utflyttningen är något mindre. Gotland är genom det den enda glesbygdsregion i landet där befolkningstalet inte minskar.

Närheten till Stockholm och den tillgång till samhällsservice som trots allt finns, är saker som påverkar.

inflyttarbyrån

Inspiration Gotland bildades 1 januari 2012, ett offentligt finansierat och av Region Gotland helägt bolag som arbetar för en positiv utveckling av Gotland som plats att besöka, mötas, bo och leva samt att driva företag på.

Där ryms inflyttarbyrån, turistbyrån, företagslots, evenemangslots och Gotland Convention Bureau.

Inflyttarbyrån arbetar för att få fler att flytta till Gotland, de ger information och inspiration om Gotland som plats att bo och leva på

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om