Från Syrien till politikens centrum

I september i fjol kom syriern Nezar Alfahle till Gotland. I veckan har han för första gången rört sig fritt bland politikerna i Almedalen.

DEBUT. Nezar Alfahle flydde från Syrien och bor numera i Hemse. Förra veckan besökte han Almedalsveckan för första gången, och strosade där fritt bland partiledare och andra samhällsdebattörer.

DEBUT. Nezar Alfahle flydde från Syrien och bor numera i Hemse. Förra veckan besökte han Almedalsveckan för första gången, och strosade där fritt bland partiledare och andra samhällsdebattörer.

Foto: Magnus Ihreskog

NYA I ALMEDALEN (GT)2016-07-11 18:00

När läget i det tidigare välmående Syrien blev för farligt bestämde han sig för att fly. Efter att i april 2014 hamnat i Högsby utanför Oskarshamn kom han i september i fjol alltså till Gotland.

Under förra veckan besökte numera Hemse-bon för första gången Almedalsveckans demokratifestival, tre dagar i vimlet blev det. Syftet har främst varit att träna på svenska språket.

Den dag vi träffas för den här intervjun är det redan partiledartätt på Donnersgatan, trots att det är tidig förmiddag.

Vi ser såväl Anna Kinberg Batra (M) som Jonas Sjöstedt (V) gå från den ena utfrågningen till den andra. Han känner igen dem från tv och tidningar.

Att komma så nära makten är nytt för Nezar Alfahle.

– Det går inte i Syrien för den vanlige medborgaren. Man kan lyssna, inte prata och diskutera, säger han.

Han har en bakgrund som universitetslärare i Syrien och sju år som ekonomiansvarig för ett företag i Saudiarabien.

Nu pluggar han svenska på Kompetenscentrum, gör praktik på länsstyrelsen och deltar i Campus-projektet ”Korta vägen”.

Det han helst vill är att hitta ett arbete.

– Jag vill jobba, det vill alla som kommit hit. Arbeta och betala skatt. Tyvärr finns ett system som inte kan hjälpa oss. Det mesta vi får höra är ”vänta” och ”vi kan inte lova något”, säger han.

Nezar och hans familj – även fru och två döttrar, en tredje på väg – har uppehållstillstånd i Sverige, till medborgarskap tar det fem år. Om han fick rösta i Sverige vet han ännu inte riktigt på vilket parti det skulle bli:

– Jag behöver mer tid, men jag har lärt mig att man i Sverige får säga "ja" och man får säga "nej". I Syrien röstar man för sin etniska grupp eller religion, sällan vad som är bra för landet, säger han.

Har du lyssnat på något av partiledartalen?

– Inte på kvällarna, men jag lyssnade på Sverigedemokraterna härom dagen, i en intervju mitt på dagen. Det var bra att höra hur de tänker sig framtiden.

Vad kom du fram till?

– Det låter inte så bra för många som lämnar mitt land, säger han.

Nezar Alfahle kommer ursprungligen från huvudstaden Damaskus men levde före flykten i ruinstaden Homs. Nu bor han i Hemse med den svenska friheten runt om sig.

– Det är fint med den frihet som finns i Sverige, men det måste finnas en viss kontroll, det finns extremister även här.

Och demokrati är, menar han, ett komplext ord:

– Pengar, media, kunskap och utbildning är sådant som styr. De som ska rösta måste förstå och kunna ta till sig den information de får. Därför är fullständig demokrati omöjlig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om