De 20 nya slakterijobben blir ännu fler

Under december har rekrytering pågått för fullt vid Gotlands Slagteri. Över 80 har sökt tjänsterna som flyttar till Visby i början av nästa år.

Foto: Per Leino

Nya jobb (GA)2017-12-28 07:00

I februari berättade GA om förändringarna i Stockholm som ger jobb i Visby. Slakthusområdet ska tömmas för att ge plats åt bostäder. Bland de verksamheter som tvingas flytta finns Svenskt Butikskötts styckning. Svenskt Butikskött fick erbjudande att flytta till ett nytt livsmedelscentrum i Farsta, men valde i stället att samordna styckningen med dotterbolaget Gotland Slagteris verksamhet i Visby.

Ny flyttplanerna presenterades i februari trodde Svenskt Butikskött Att att det skulle bli ett 20-tal jobb i Visby. Nu står det klart att det blir fler än så.

– Vi landar nog på 25-30 tjänster, tror Fredrik Sundblad som är platschef vid slakteriet i Visby och som är mycket nöjd med hur arbetet med rekryteringen gått.

I september rekryterades två produktionsledare och fem utbildningsansvariga. När Gotlands Slagteri efter det annonserade efter styckare fick man 84 ansökningar. Nu pågår arbetet med intervjuer och att välja ut de 20 som ska anställas.

– Det är jättepositivt att vi fick så många sökande. Många av dem har bra meriter. Dessutom följer 7-8 styckare med från Stockholm när verksamheten avvecklas där, vilket innebär att vi får bra kompetens. Det är en stor omställning för dem att flytta, men jag hoppas att de ska trivas och att de stannar, berättar Fredrik Sundblad.

Under hösten har lokaler vid slakteriet ställts i ordning för styckning. Nyligen installerades två gastankar som behövs vid vacuumpackning. En hektisk vecka väntar i slutet av januari. Under fem dagar ska fyra produktionslinjer monteras ner i Stockholm, transporteras till Visby, sättas upp och godkännas av Livsmedelsverket.

Tidigare har styckningen i Visby enbart bestått av hela bitar. Framöver tillkommer färs och skivade detaljer.

I februari börjar slakteriet även att stycka på helger.

– Vi kommer att stycka på söndagar, men inte på lördagar. Fast då har vi utleverans från slakteriet, säger Fredrik Sundblad.

I år har slakten legat på de nivåer som Gotlands Slagteri planerat. Enda problemet har varit långa väntetider för de som ska lämna nötboskap till slakteriet.

– Vädret gjorde att det blev brist på foder, och då ville många lämna djur till slakt. Vi har haft lång kö under hösten, men jag tror att vi kommer till rätta med den i början av nästa år, säger Fredrik Sundblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!