Vid årsskiftet börjar en rad nya lagar och regler att gälla. Bland annat införs ett nytt brott, olaga integritetsintrång, uppger TT. Det innebär att det blir olagligt att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som exempelvis nakenbilder och så kallad "hämndporr". Sådant beteende har hittills varit svårt att lagföra enbart genom den nuvarande lagen mot förtal. Straffet för den som bryter mot lagen om olaga integritetsintrång kan vara allt från böter och upp till fyra års fängelse i de grövsta fallen.
Förutom samlagsfilmer kan man också komma att straffas om man sprider uppgifter om någons hälsotillstånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller om man sprider bilder på någon i en mycket utsatt situation, till exempel från en olycksplats. Under 2019 ska det även bli straffbart att hota med att sprida sådana bilder.
Om en webbplats eller sociala medier låtit publicera innehåll som innebär brott mot den nya lagen ska den som driver tjänsten vara tvungen att ta bort det innehållet.
Brottet ofredande kommer även att utvidgas till att omfatta upprepade och oönskade kontakter via till exempel telefon, e-post och sms, skriver TT.
Hot och kränkningar på nätet drabbar ofta kvinnor och unga. Enligt ett pressmeddelande från regeringen har lagstiftningen tidigare inte varit tillräckligt omfattande.
Den tekniska utvecklingen och framväxten av internet har inneburit positiva förändringar för yttrandefriheten och den demokratiska debatten. Men utvecklingen har också fört med sig att hot och andra kränkningar har tagit nya former. Därför ska lagen nu anpassas efter det.
Enligt kriminalinspektören Tryggve Karlsson vid Gotlandspolisen är det svårt att säga om lagändringen kommer att ha någon effekt på det ibland hårda klimatet på nätet och i sociala medier, men han menar att det i alla fall är ett steg i rätt riktning.
– Många kontaktar mig om olika sorters kränkningar som de utsatts för. Även om de anmält det så har det varit svårt att klassificera vissa kränkningar under de nuvarande brottsrubriceringarna vi har i dag. Så jag ser positivt på denna nya lag som täpper igen en lucka som vi haft hittills i lagarna, säger Tryggve Karlsson.
Han tycker att det är bra att lagarna anpassas mer efter nutiden.
– Sen får vi se hur den nya lagens rekvisit och beviskrav ser ut när vi ska utreda för att väcka till eventuella åtal, säger han.