Slaget om snuset på EU-nivå har kastat de svenska snustillverkarna mellan hopp och förtvivlan. I oktober 2013 jublades det över positiva besked – men i mars 2014 stod det klart att osäkerhet rådde kring märkningen av snuset.
För några veckor sedan klubbades en ny svensk tobakslag som är en anpassning till EU-reglerna, men Folkhälsomyndigheten skulle fortfarande reda ut vilka ändringar som krävdes på snusetiketterna. I förrgår kom deras besked – som ska gälla redan från den 20 maj.
Beslutsfattarna anser ändå att tobaksbolagen borde ha hunnit förbereda sig.
– Det här är ett EU-direktiv som förhandlades fram under 2013 och antogs våren 2014. Den nationella utredningen lämnade sitt förslag till genomförande i februari 2015. Jag förstår att det kan kännas som kort om tid, men snustillverkarna har varit väl medvetna om att det här har varit på gång och vilket datum direktivet ska vara genomfört, säger folkhälsominister Gabriel Wikströms pressekreterare Helena Paues till Aftonbladet.
Så ser inte tillverkarna på saken. Enligt Gotlandssnus vd Henrik Jakobsson har de inte alls kunnat göra förändringar tidigare, då detaljerna saknats.
– Vi har vetat att det är på gång, men inte vad vi egentligen behövde göra, säger han.
Nu ska alltså nya etiketter införas från den 20 maj. Det blir två stora varningstexter på snusdosorna och själva texten som varit ska ändras.
– Tre veckors varsel är helt vansinnigt, då har man inte koll på företagens villkor. Vi lämnade ett remissyttrande tidigare i april och förklarade detta, men vi hörde inget och sedan, pang bom, kom det nya föreskrifter, berättar Henrik Jakobsson.
Dosor med den gamla märkningen som hamnar i handeln innan den 20 maj får fortfarande säljas i ett år till. Men enligt Gotlandssnus vd är det en klen tröst.
– Det här är ett livsmedel och vi måste hela tiden producera, vi kan inte bygga upp stora lager.
Henrik Jakobsson räknar nu med att kunderna kan bli utan det gotländska snuset i flera månader. Han uppskattar en ekonomisk förlust på omkring tio miljoner kronor.
– Vi får en omställningskostnad på en miljon. Sedan kommer många kunder hitta andra produkter. Över tid kan det då bli ett försäljningstapp på nio miljoner.
För Gotlandssnus kommer dråpslaget särskilt olägligt, då de redan ligger efter med produktionen i och med den flytt till nya lokaler som genomförts det senaste året.
Bolaget har dock inte helt gett upp striden, utan vill nu få till en längre övergångsperiod innan de nya etiketterna blir de enda som gäller.