I höstas märkte Kronofogden att antalet inkomna ärenden hade ökat mer 13 procent. Landstingen stod för en tredjedel av denna ökning. Till det kom fler mål som gällde skulder till kommunerna.
– Många kommuner och landsting har tidigare skickat väldigt få ärenden till oss, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden.
LÄS MER (artikel från i dag): "Regionen tvingar fler till Kronofogden"
För den som inte har betalat sin skuld blir det dyrt när skulden går till Kronofogden.
– Vi vill uppmuntra parterna att komma överens utan att vi involveras när det handlar om små skulder. Fordringsägarna undviker arbete och den som har en skuld slipper extrakostnader, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden, säger Max Wallenberg.
I granskningen "Sverigekraven" har SVT:s Uppdrag granskning tittat närmare på avtalet mellan inkassobolaget Intrum och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Ett 60-tal kommuner har anslutit sig till avtalet och när programmet sändes i går kväll lyftes Gotland fram som ett exempel på kommuner där antalet skulder som går till Kronofogden har ökat drastiskt.
Uppdrag Granskning avslöjar att Intrum tjänar pengar på sin inkassoverksamhet först när skulderna går till Kronofogden. I programmet medger Olof Molander, som arbetar med ramavtal på SKL, att detta kan vara ett incitament som driver fler till Kronofogden.
Intrum hävdar däremot att ökningen inte har med avtalets utformning att göra.
– Det blir problematiskt att rycka ut en enskild priskomponent, säger Fredrik Backman, vd för Intrum Sverige AB, till SVT.