Den 9 mars ska förslaget på Sveriges nya läns- landstingsindelning presenteras. Enligt en artikel i Sydsvenskan i går kommer Gotland sannolikt att ingå i samma region som Stockholm och Södermanland.
Men åsikterna om en ny indelning av landet går i sär.
En av dem som verkligen tror på den nya regionindelningen är Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande.
– Vi har mycket att vinna på att vara en del i ett större sammanhang. Det kan ge oss helt andra ekonomiska resurser, säger han.
Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholm, är positivt avvaktande.
– Regionförstoring är en klok väg att gå. Vad gäller Gotland får vi se hur förslaget ser ut. En regionbildning måste bygga på vad staten och gotlänningarna själva vill, säger hon.
Men alla är inte säkra på att Gotland skulle tjäna på en regionalisering. Som GT tidigare rapporterat är landshövding Cecilia Schelin Seidegård orolig.
Stefaan De Maecker (MP) är mera splittrad.
– Jag använder ogärna ordet nackdelar, men farhågor finns det gott om, säger han.
I egenskap av ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar han för det område som blivit centralt i diskussionen kring den nya indelningen.
Skulle gotländsk sjukvård må bra av en regionalisering?
– Det beror helt på hur det skulle fungera i praktiken. Vi har redan i dag ett väl integrerat samarbete med Stockholm. Om detta kan leda till ett ännu bättre samarbete så är det så klart bra. Den punkt där jag ser störst möjligheter är rekryteringen av personal och kompetens. Där har vi som bekant svårigheter i dag, säger Stefaan De Maecker.
Samtidigt är han orolig för det befintliga samarbetet mellan sjukvården och socialtjänsten. Detta samarbete är möjligt eftersom båda i dagsläget är sorterade under regionen, och inte uppdelade på landsting och kommun.
– Där har vi på Gotland en unik möjlighet. Vi har eftersträvat att övergången mellan sjukvård och socialtjänst inte ska bli så märkbar för gotlänningar. Det är osäkert om vi kan upprätthålla detta flöde över förvaltningarna i den nya indelningen.
På ett mer allmänt plan ser Stefaan De Maecker flera möjligheter.
– Det här kan leda till att vi får en struktur och administration som inte är lika skör som i dag. Vi måste anpassa oss till ett Sverige i förändring, helt enkelt. Vi kan se tillbaka på kommunsammanslagningen på 70-talet till exempel. Den tidens kommuner hade aldrig klarat sig i dag.