För den som vill bygga i de expansiva områdena i Västerhejde och Tofta kan det framöver bli svårt att slå upp en villa i till exempel Ygne eller Gnisvärd. Till och med att bygga en ny stuga där det redan ligger en, eller bygga gäststugor, kan bli svårt. För även om Region Gotland ställer sig positiva till att ge bygglov kan Försvarsmakten nu komma att säga nej till mer.
Just nu finns det flera ärenden hos byggnadsnämnden rörande Ygne, som P4 Gotland berättade om förra veckan. Nämndens ordförande Karl-Allan Nordblom (MP) är kritisk till att Försvarsmakten alltmer säger nej när regionen vill ge bygglov nära skjutfältet, och att de säger nej på alltför oklara grunder.
– Försvaret säger nej programmässsigt. Det kartmaterial vi fått är väldigt diffust, vi har svårt att se var försvaret hävdar sina intressen och vi vet inte när de kommer att bullra eller med vilka vapen, säger han i radiointervjun.
Nämnden kommer därför att bevilja bygglov, trots att sannolikheten att dessa överklagas av försvaret är överhängande.
I juni förra året uppfattade åhörare vid ett frukostmöte att regementschefen Mattias Ardin sade att försvaret kommer att "överklaga allt man kan" när det gäller utveckling runt Tofta skjutfält. Dagen efter kommenterade att han att det inte var så han menade.
LÄS ÄVEN: "Kommer i vissa fall hävda försvarsintresset"
– Vi kommer inte att överklaga allt av ren princip. Däremot så kommer vi, som vilken markägare som helst, att vara noggranna med vad som händer kring våra intressen, sade Mattias Ardin då.
I fredags togs det första spadtaget för den nya garnisonen på Tofta skjutfältet, och bygget är redan sedan innan igång.
På plats vid spadtaget fanns bland andra generallöjtnant Johan Svensson från Försvarsmaktens produktionsledning, som i sitt jobb är direkt underställd ÖB.
LÄS ÄVEN: Här startar de nybygget på Tofta skjutfält
– Skjutfältet är en viktig del för oss för att kunna öva, det är ett riksintresse och därför har vi en stor påverkansmöjlighet och det är något som måste bevakas utifrån vårt perspektiv, säger han om frågan att försvaret nu kan komma att säga nej till mer.
– Men det är en balansgång där vi självklart ska ta all tänkbar hänsyn till samhället i övrigt ur en mängd perspektiv, inte minst miljö, buller och annat.
Tror du att det kan finnas en oro hos privatpersoner som vill bygga?
– Den frågan ska man väl ställa till de som är närboende, men att vårt intresse för skjutfältet ökar, så är det.
Han vill inte använda sig av uttrycket att en död hand kan komma att lägga sig över de havsnära och populära områdena kring skjutfältet, men i praktiken är det ungefär det han säger när han understryker att den som vill bygga kommer att påverkas.
– Det här att kommer påverka möjligheten att bygga nytt i direkt anslutning till skjutfältet, säger han.
Stora delar av södra Västerhejde och Gnisvärd kan alltså komma att få kalla handen av försvaret.
Vad tittar försvaret på om någon till exempel vill bygga en sommarstuga utanför den norra gränsen av skjutfältet?
– Framför allt bullret från skjutfältet är en viktig del, i frågan om att det stör de boende. Det kan då leda till att de påstår att vi utgör ett problem och vi får svårigheter att utöva vår verksamhet, säger Johan Svensson.