Fastighetsbolaget Hemsehem och Gotlandsbyggen har undertecknat ett avtal om att bygga tolv radhus vid Kvarteret Malajen och 80 lägenheter vid kvarteret Signalottan på A7-området. Radhusen kommer att vara bostadsrätter och lägenheterna hyresrätter.
– Det är första stora avtalet som Hemsehem och Gotlandsbyggen gör och nu kommer vi att växla upp. Det här tycker vi är väldigt spännande, säger Karsten Inde, ägare till Hemsehem och majoritetsägare i Gotlandsbyggen, om projekten.
LÄS MER: Här vill de bygga för första gången på 30 år
Karsten Inde säger att han för samtal med Region Gotland om att få bygga en "trästad, en ny stadsdel med hus enbart i trä, på Visborgsområdet. Projektet går under namnet "Visborg trästad" och deras plan är att bygga ett område med en kombination bostadsrätter, hyresrätter och radhus tillsammans med till exempel serviceboende och dagis. I så fall rör det sig om 200 till 300 lägenheter.
– Det är vad vi har presenterat för regionen vid flera olika tillfällen. Det handlar om social integration, miljö och ett tänk som inte finns på ön sedan tidigare, säger Karsten Inde som inte är helt förtjust i den typ av flerfamiljshus som byggts i Visby de senaste åren:
– Det är ett sätt att utveckla Gotland och vi vill visa att vi är ett fastighetsbolag som tar strid för att bygga hus som är vackra, tidsenliga och hållbara i stället för de betongklossar som Gotlandshem byggt med betongelement som förfular hela Visby i dag, säger Karsten Inde.
Han menar att de fastigheter som Gotlandshem byggt inte är något som de vill förknippas med och att han hoppas att bolaget nu ska göra en rejäl förändring gällande sitt bostadsbyggande.
– De fyrkantiga elementen som de har byggt är inte alls vackra, det får jag lov att säga. Hela Visby är förfulat förutom innerstaden som är unik i sitt slag, men med den nya ledningen i Gotlandshem hoppas jag att det kapitlet är över, säger Karsten Inde.
Stadsarkitekten Christian Hegardt säger att det troligen endast är Gotlandshem som kommer att få direktanvisning av mark på Visborgsområdet.
– Den modell som vi använder oss av är en markanvisningstävling. Det är en politisk fråga om mark ska direktanvisas till någon annan, säger Christian Hegardt.
Han säger att det varit en del i diskussionerna med Hemsehem, men att de troligen kommer att få konkurrera på samma villkor som andra bolag.
– De vill testa lite andra idéer som vi inte sett kring hållbar arkitektur på Gotland tidigare. Men det här förslaget får troligen provas i en markanvisningstävling och sedan får vi se hur det går, säger Christian Hegardt.
– Men alla visioner som är utvecklande av den här stadsdelen är förstås välkomna.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.