Här ligger nya Visbykafét

På ett år har Visby Stadsodling hunnit starta kafé, få igång odlingar och gårdsförsäljning. Arbetet fortsätter nu med att få i ordning trädgården vid Langska huset i 1700-talsstil.

Foto: Dennis Pettersson

Nyetablering (GA)2018-10-30 10:50

Det är drygt ett år sedan Visby Stadsodling flyttade från Broväg till Langska huset. Flytten var ett stort projekt då 120 kubikmeter jord och mängder med plantor skulle fraktas till nya platsen. Personalen har sedan arbetat hårt för att bygga upp en ny trädgård.

– Vi jobbade hela vintern med att ställa i ordning jordlotterna. Jag trodde verkligen inte att så här pass mycket skulle hinna bli klart, säger Kerstin Rosenkvist på Visby Stadsodling.

Redan finns flera trädgårdsland med bland annat kryddor, tomater, kål, rabarber, purjolök och ringblommor. De har redan kommit igång med försäljning av grönsaker och Kerstin Rosenkvist berättar att de är nöjda med det nya läget.

– Det är ett oasläge. Trafiken hörs inte särskilt mycket och det är mycket mer skyddat från vind jämfört med förra stället, säger hon.

Lokalerna delar Visby Stadsodling med Hemslöjden, vilket fungerar bra tycker Kerstin Rosenkvist. I huset finns snickeriverkstad och utställningsrum. Drömmen när de flyttade var att starta ett kafé, och det har blivit verklighet.

– Vi öppnade i somras och har bara hembakat. Vi försöker använda så mycket som möjligt från trädgården, säger Kerstin Rosenkvist.

Nannu är en av de runt 20 personerna som arbetstränar på Visby Stadsodling. Han kom dit i våras efter en längre tids sjukskrivning, och var mycket ute i trädgården till en början innan han nu mest hjälper till i kaféet.

– Jag var nära sjukpension men fick börja här och har sedan dess fått tillbaka krafterna. Nu vill jag börja jobba igen, säger han.

Langska huset är från 1700-talet, därför måste även odlingarna anpassas till det.

– Nästan allt vi odlar fanns på 1700-talet, med några undantag som till exempel sötpotatis, säger Kerstin Rosenkvist.

Mycket finns dock kvar att göra. Kerstin Rosenkvist vill anlägga ett kryddkvarter längs fasaden på huset, utöka grusgången och plantera en häck. Hon saknar även ett växthus. Det de hade på Broväg fick inte följa med till Langska.

– Det var för fult och passade inte in. Jag hoppas att vi kan skaffa ett nytt. Många kunder som följt med hit har sagt att de saknar tomaterna och det vore skönt att kunna stå där ibland och jobba, säger hon.

Visby stadsodling

Är ett socialt företag, vars huvudsakliga syfte är att ta hand om människor som arbetstränar och har svårt att få jobb.

Medarbetarna i sociala företag är ofta människor som på grund av långtidsarbetslöshet, långtidssjukskrivning, funktionsnedsättning eller andra skäl, inte kunnat etablera sig på arbetsmarknaden.

Visby stadsodling har fem anställda och kring 20 personer som arbetstränar.

Deltagarna får till exempel hjälpa till i trädgården, kaféet och med underhåll av fastigheten.

Langska huset är från 1700-talet och inrymmer snickeri, hantverksrum, utställningsrum och kafé.

Visby stadsodling vill skapa en 1700-tals trädgård och bli ett besöksmål för gotlänningar och hitresta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om