– Egentligen finns det två scenarios där det kan bli problem. Antingen separerar man eller så går någon bort, säger Linda Bäckman.
Hon tycker därför att det är bra om man sätter sig ner och funderar på hur man vill ha det om det händer. Är man sambos och äger en gemensam bostad är det viktigt att upprätta ett samboavtal, särskilt om den ena parten bidragit mer ekonomiskt till kontantinsatsen.
– De ärenden som jag kommer i kontakt med är, exempelvis, om man köpt något ihop. Ofta lägger man in olika insatser, helt enkelt för att den ena parten har mer pengar. Då bör man skriva ett samboavtal och en revers, eller ett skuldebrev som det även kallas, så att den part som lagt in mer pengar i bostaden ska få tillbaka dem, säger Linda Bäckman bestämt.
Sambolagen innebär att den bostad som införskaffats för gemensamt bruk samt det bohag som införskaffats av samma skäl ska man dela på den dag man går skilda vägar, oavsett vem som betalat och står för ägandet.
– Kanske är det så att den ena personen har köpt en dyr tv under samboförhållandet. Då ska man dela på den om man separerar och det kanske man inte tänker på om man är ung när man flyttar ihop.
Däremot är det helt andra regler som gäller om man flyttar ihop med en person som redan har köpt en lägenhet eller ett hus.
– Om sambon redan äger en lägenhet eller ett hus då har man inte rätt att dela på bostaden om man separerar eller någon dör. Sambolagen omfattar inte heller fritidsfastigheter. I de fallen ärver du inget så om man vill skydda den efterlevande sambon så måste man skriva ett testamente eller gifta sig, säger Linda Bäckman bestämt och fortsätter:
– Det är många problem som man slipper om man är gifta och enbart har gemensamma barn eller inga barn alls för då ärver man varandra. För de fall där det finns särkullebarn med i bilden blir det hela mer komplicerat och då rekommenderas att man tar kontakt med en jurist för att reda ut vad som händer när en av makarna går bort. Fast nu är det ju lite synd om ett giftermål bara skulle vara av praktiska och ekonomiska skäl, säger hon och skrattar.
När man väl är gift så innebär det att man värdemässigt delar på allt. Så till vida man inte skriver ett äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord skriver man i ett enda exemplar som sedan skickas in till Skatteverket där det registreras.
– Som gift kanske man inte vill dela allt och då måste man skriva ett äktenskapsförord, förtydligar Linda Bäckman.
Ett samboavtal däremot skall skrivas i två exemplar, där var och en av parterna behåller var sitt exemplar.
– Ett samboavtal kan man skriva själv på ett A4. Det ska undertecknas av båda samborna. Avtalet behöver dock inte vara bevittnat även om det är bra ifall någon senare skulle ifrågasätta namnunderskrifterna, säger Linda Bäckman som även ger rådet att förvara papperna på ett säkert sätt eftersom det inte registreras någonstans.
Linda Bäckman betonar att ett samboavtal inte är samma sak som ett testamente vilket många tror. Det reglerar framförallt vad som händer vid en separation och inte hur arvet skall fördelas när någon går bort.
Linda Bäckman tycker det är viktigt att tänka efter före och att det är bra att veta vad som gäller.
– De unga kommer inte till oss, förmodligen för att de inte har koll på reglerna, säger hon och förklarar att varje par är unikt och att det inte bara är unga utan även äldre som kan behöva juristhjälp.
– Det kan exempelvis handla om ett gift par där det är mannen som står på lagfarterna till huset, men båda står på huslånen. Om mannen då blir dement och flyttar in på ett hem så kan makan inte göra så mycket på huset.
Själv tror hon att mörkertalet är stort när det gäller behovet av juristhjälp.
– Med tanke på hur många bostäder det är som köps och säljs så misstänker jag att det nog är många som skulle behöva hjälp, men som inte vet om det, säger Linda Bäckman.