Redan i november, när Eva Cyrén invigningstalade på Gotland Pride, sammanfattade hon sitt år. ”2017 var året då vi dansade bort nazisterna”, sade hon från länsteaterns scen. Men hon bekände även att 2017 var året då hon inte längre kände sig trygg på Visbys gator.
Blandade känslor, som båda går tillbaka till juli månad och Almedalsveckan.
Det var inte första gången som RFSL anordnade Mångfaldsparaden mitt under politikerveckan. Men fjolårets upplaga blev mångdubbelt större än den föregående.
Eva Cyrén uppskattar att 1 500–2 000 personer deltog.
– Det var nog först när vi började gå som jag insåg hur många vi faktiskt var. En enorm kärlek sköljde över mig då, berättar hon.
Flera toppolitiker och andra inflytelserika personer gick med i marschen och arrangörerna var närmast rörda efteråt.
Men det fanns samtidigt en mörk baksida. Anledningen till den stora uppslutningen var naturligtvis nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som fick hyra mark och hålla torgmöten under Almedalsveckan.
Mångfaldsparaden gick också förbi den plats i Visby hamn där nazisterna höll till.
– De skrek saker från Nazityskland. Det var många saker som ligger precis utanför hets mot folkgrupp, som ”hell folket” och sådant. De stod uppradade, lite för bredbent, vilket gjorde dem mer löjliga än tuffa. Men samtidigt kände vi det kompakta hatet.
När paraden kom fram till Kruttornet följde några nazister efter med en banderoll. Eftersom de inte skanderade något då tilläts de stå kvar.
– Folk satte sig runt omkring dem och fikade. Efter ett tag började några till och med dansa runt dem. De kände sig nog lite fåniga till slut och gick därifrån, berättar Eva Cyrén.
Samma kväll bad hon några kollegor att följa henne till bussen.
NMR var fortfarande kvar på ön och RFSL-ordföranden ville inte vandra själv genom Visby.
– Den otryggheten känns som en kränkning. Att jag inte var värd mer än att nazister fick hota min existens, helt offentligt, och att Region Gotland var en del av det. Jag övervägde även att inte sova hemma just då.
Eva Cyrén hoppas att NMR:s deltagande blir en ”mörk parentes” i Almedalsveckans historia och att det aldrig får upprepas.
– Om inte tror jag att Almedalsveckan kommer att dö ut, folk vill inte associeras med ett sådant forum. Jag tycker det märktes redan i år att det var ganska avslaget, säger hon.