Doldisar får politiska topposter

Av sex regionråd är tre relativt okända på den politiska arenan. Andreas Unger (M), Eva Ahlin (C) och Fredrik Gradelius (C) tar sig nu an ett av de högsta politiska uppdragen på Gotland.

Oppositionsråden Saga Carlgren (V), Filip Reinhag (S) och Meit Fohlin (S).

Oppositionsråden Saga Carlgren (V), Filip Reinhag (S) och Meit Fohlin (S).

Foto:

Nykomlingar (GA)2018-10-22 06:00

Sedan en vecka tillbaka har Gotland sex nya regionråd. Tre av dem är för många kända sedan tidigare: Eva Nypelius (C), Stefan Nypelius (C) och Jesper Skalberg Karlsson (M). Eva och Stefan Nypelius har länge varit aktiva inom politiken på Gotland och Jesper Skalberg Karlsson satt i riksdagen för Moderaterna under förra mandatperioden. De övriga tre regionråden är däremot antingen relativt färska inom politiken, eller har inte varit profilerade inom partiet tidigare. Gemensamt är att samtliga stod ganska långt ner på valsedeln och ingen bedrev en personalvalskampanj. Ändå valde partierna att lyfta Andreas Unger (M), Eva Ahlin (C) och Fredrik Gradelius (C) till topposter.

Andreas Unger, som är regionråd på halvtid för Moderaterna, klev in i politiken för 1,5 år sedan som ersättare i byggnadsnämnden. Han har varit aktiv i ett antal idrottsföreningar, arbetat på familjeföretaget "Unger & co" och de senaste fyra åren har han varit ordförande för Företagarna Gotland.

– Jag var frustrerad att vi inte kom vidare med företagarfrågorna och ville ha en förändring. Jag bestämde mig för att jag ville vara med och bidra. Nu gör jag det jag vill göra och fattar inte varför jag inte gjort det tidigare, säger Andreas Unger.

Och det är just näringslivsfrågor han brinner för.

– Var jag än hamnar vill jag se till att lyfta företagarfrågorna. Där ser jag att jag kan vara med och bidra med en förändring och det finns mycket att göra, säger han.

Att styra i minoritet oroar honom inte, snarare tror Andreas Unger att det kan vara till fördel för Gotland.

– Jag tror att det kan vara det bästa för Gotland för nu måste parterna vara överens, lyhörda och göra sitt yttersta för att föra Gotland framåt, säger han.

Eva Ahlin (C) har de senaste 1,5 åren varit ombudsman för Centerpartiet på Gotland. Någon nykomling i politiken är hon inte. Hon har suttit i byggnadsnämnden i tio år och i regionfullmäktige under förra mandatperioden. På valsedeln var hon på plats nummer 11, och hade inte räknat med att få ta klivet till regionråd.

– Jag hade inte väntat mig det. Jag blev både överraskad och smickrad, säger hon.

Efter att ha gått igenom ett antal partiers partiprogram gick Eva Ahlin som 13-åring med i Centerpartiets ungdomsförbund. Det var de liberala grundvärderingarna hon fastnade för.

– Att folk ska få bestämma över sina egna liv. Jag brinner för demokrati och för folks rätt att vara med och tycka och påverka, säger hon.

Trots att Gotland kommer att styras i minoritet de kommande fyra åren är Eva Ahlin hoppfull att få till en bra samverkan.

– Det är synd att vi inte fick till ett samarbete med de vi försökte samarbeta med, men jag tror på dialog och att vi kan komma överens, säger hon.

Fredrik Gradelius (C) är systemutvecklaren som har 14 år på Payex i ryggen. Efter studier i Sundsvall och några år i Stockholm flyttade han tillsammans med sin fru tillbaka till föräldragården i Lärbro, där de ännu bor kvar tillsammans med sina tre barn och driver ett lantbruk med spannmålsodling. För fyra år sedan blev han medlem i Centerpartiet och ställde upp i valet.

– Jag ville flytta diskussionen från köksbordet till politiken, säger han.

Fredrik Gradelius har suttit i byggnadsnämnden och varit ersättare i regionfullmäktige. Psykisk ohälsa bland unga, ett välmående näringsliv, gröna näringar och byggfrågor är några politikområden han brinner för.

– Jag tycker att man ska börja där problemet har sin början. Därför tycker jag att psykisk ohälsa i skolan är en viktig samhällsfråga där vi kan göra stor nytta. Vi måste även uppmuntra innovativa idéer och ha ett välmående näringsliv för att ha råd att göra annat, säger han.

Att ta klivet från fritidspolitiker till regionråd var ingenting han räknade med.

– Det är med skräckblandad förtjusning, men när jag fick frågan kände jag att jag inte kunde tacka nej. Det här är en chans att vara i den politiska kärnan och jag känner mig jättehedrad, säger Fredrik Gradelius.

Oppositionsråd kommande fyra år är Meit Fohlin (S), Filip Reinhag (S) och Saga Carlgren (V). Oppositionsrådstjänsterna har inför denna mandatperiod utökats från en heltidstjänst till en och en halv.

– Jag var tidigare ensam i rollen som oppositionsråd och det är ett tungt ansvar. Det kommer att krävas mer av oppositionen under mandatperioden och vi ser även att mängden ärenden ökar, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

En extra halvtidstjänst innebär en extra kostnad i lön på 336 600 kronor per år, enligt 2019 års arvodesbelopp för regionråd. Enligt Eva Nypelius finns det utrymmet i budgeten.

– Det här var en diskussion i arvodeskommittén redan i våras och vi var överens om att utöka tjänstutrymmet. Det hade vi gjort även om vi hamnat i opposition, säger hon.

Om regionråden

Andreas Unger (M)

Ålder: 43 år

Bor: Västerhejde

Familj: Fru och två barn.

Fritidsintressen: Träning, umgås med familjen, snickrar och pysslar i trädgården.

Eva Ahlin (C)

Ålder: 47 år

Bor: Mästerby

Familj: Man, två vuxna barn och ett hemmavarande barn.

Fritidsintressen: Trädgårdsodling, matlagning och styrketräning.

Fredrik Gradelius (C)

Ålder: 43 år

Bor: Lärbro

Familj: Fru och tre barn.

Fritidsintressen: Umgås med familjen, sysslar med systemutveckling även på fritiden, men på hobbynivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om