Projektet är en del av Nollvisionen där målet är att ingen ska skadas allvarligt eller dö i trafiken. Tanken är att införandet av nykterhetskontrollerna ska minska antalet onyktra förare som tar sig till och från hamnarna. Enligt trafiksäkerhetsorganisationen MHF minskade antalet rattfulla förare i hamnarna vid nykterhetskontrollernas försöksperiod som utfördes i Göteborg och Stockholm.
Planen är att kontrollerna till en början ska etableras i 23 av Trafikverket utvalda hamnar runt om i Sverige, varav Visby är en.
– Vi har inte några direkta planer för Gotland i dagsläget, men jag har varit i Visby och träffat ledningen för hamnen. Enligt Trafikverkets bedömning är det definitivt en sådan hamn där vi vill installera nyhterhetskontroller och är därför med på vår lista, säger Anders Wiman som är projektledare på Trafikverket.
Under hösten ska nykterhetskontroller installeras på tre andra platser i landet, därefter går turen vidare.
– Förhoppningen är att under nästa år återuppta dialogen med hamnen i Visby. Vi är alla överens om att en nykter trafik är bra för alla, det gäller bara att hitta ett sätt som gör att hamnen och trafiken inte påverkas negativt av kontrollerna, säger projektledaren.
Hamnarna i Sverige är väldigt olika, både fysiskt och sett till vilken typ av trafik som passerar. Därför krävs det en enskild bedömning av varje plats för att installera nykterhetskontrollerna.
– I Visby är en unik förutsättning att det är stor skillnad på trycket i hamnen mellan sommar och vinter. Då är logistiken extra viktig och måste fungera på ett effektivt sätt under båda perioderna, säger Anders Wiman.
Frågan om eventuella köbildningar som kan komma till följd av alkokontrollerna har varit en oro hos flera hamnar och rederier runt om i Sverige.
– Det har varit en central fråga sedan vi påbörjade projektet och vi jobbar aktivt med att hitta lösningar och metoder som passar varje enskild hamn. Installationen i Göteborg påverkar exempelvis inte trafikflödet nämnvärt då vi gjort en stickprovslösning, säger Anders Wiman.
Projektledaren tror inte att stickproven som har en "tillräckligt hög frekvens" utgör en risk för att kontrollerna bara blir en chansning.
– Jag tror att människan vill göra rätt i grunden, finns det ett kontrollsystem så är man benägen att följa reglerna. Matbutiker som använder självscanning gör också stickprover, och bara att kunderna vet om det minskar benägenheten att stjäla varor, förklarar han.
Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland och ordförande för Föreningen Svensk Sjöfart, ser positivt på initiativet.
– Det är en väldigt angelägen fråga för branschen som helhet och det har varit tydligt från regeringens sida att det ska införas. Principiellt är det bra med initiativ som ger en bättre och nyktrare trafik, frågan är hur det rent operativt ska fungera med Gotlandstrafiken, säger han.
Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland, är inte övertygad om att det är en bra idé med automatiska kontroller i Visby Hamn.
– Med tanke på de stora volymer bilar som åker med våra färjor och den korta tid som finns för att vända fartygen kommer det inte att fungera i Visby Hamn med automatiska nykterhetskontroller, säger Christer Bruzelius och fortsätter:
– Självklart är det viktigt att stävja onykterhet i trafiken men vi tror att man gör det på ett bättre sätt som polisen gör det redan idag utanför själva hamnområdet.