Under tisdagen möttes Stockholms hamnar, som svarar för säkerheten på skyddsområdet kring färjeläget i Nynäshamn, och Destination Gotland för att enas kring hur reglerna för knivar och vassa föremål ska hanteras.
I ett gemensamt uttalande efter mötet konstaterar rederiet och hamnbolaget att säkerhetsfrågorna i rådande omvärldsläge är mycket angelägna. Genomförande av kontroller är myndighetskrav, men bolagen menar att det är olyckligt när enskilda resenärer känner sig utsatta eller drabbade.
Nu backar Stockholms hamnar från kravet på föranmälan av vassa föremål. Enligt ett mejl från hamnbolaget till Helagotland krävs ingen föranmälan, så länge knivar och vassa föremål under resan enbart förvaras i en låst bil.
”Oavsett om man reser med eget fordon eller som gående passagerare får vassa föremål aldrig bäras av resenären i hamnanläggningen, terminalbyggnaden eller under överfarten”, skriver kommunikationschef Camilla Strümpel.
Gående passagerare som medför vassa föremål under resan skall placera detta i bagage som checkas in. Någon föranmälan krävs inte heller då.
– Det är så här vi på Destination Gotland har sagt hela tiden. Samma sak gäller i hamnarna i Oskarshamn, Nynäshamn och i Visby, säger Daniel Pantzarfelt, säkerhetschef på Destination Gotland.
Peter Hallberg, som fick sin fickkniv beslagtagen vid kajen i Nynäshamn i lördags, har beslutat sig för att begära ekonomisk ersättning. Det eftersom han menar att han ingenstans hade upplysts, vare sig från rederiet eller på skyltar när han passerade incheckningen, om vad som gällde inom skyddsområdet.
– Det måste vara Destination Gotlands ansvar att upplysa passagerarna om vilka regler som gäller, säger Peter Hallberg.