Peter, 81, stoppades vid färjan – fickkniv togs i beslag

Vad har vakter för befogenheter, och hur sker kontrollen av vad som tas ombord på färjorna till och från Gotland? Det är frågor som Peter Hallberg, 81 år, funderar kring efter tillslaget mot honom och hans bil.

Peter Hallberg i sin bil. Säkerhetspersonal genomsökte handskfacket sedan han själv visat upp sin mindre fickkniv.

Peter Hallberg i sin bil. Säkerhetspersonal genomsökte handskfacket sedan han själv visat upp sin mindre fickkniv.

Foto: Privat

Nynäshamn2024-06-03 18:30

Det var i Nynäshamn strax före lunch i lördags som Peter Hallberg överraskades av tre vakter.

– Vi hade kommit tidigt och kört in i bilkön. Jag och min fru satt och slumrade, när de plötsligt knackade på rutan och väckte oss, säger han.

Vakterna ska ha hänvisat till att hamnen är ett skyddsområde, och frågat om Peter Hallberg hade något stickande föremål med sig.

– Jag lyfte stolt min röda lilla Swiss army-kniv, med tandpetare, korkskruv och ett litet knivblad i. Den har jag burit på mig i 20 år, framförallt för att jag behöver rensa mina tänder med tandpetaren, säger han och berättar att han genast insåg att han borde ha behållit verktyget i sin ficka.

undefined
Peter Hallberg i sin bil. Säkerhetspersonal genomsökte handskfacket sedan han själv visat upp sin mindre fickkniv.

Vakterna krävde att Peter Hallberg skulle lämna ifrån sig sin fickkniv, men han protesterade.

– De sa att de var skyldiga att ta den i beslag enligt knivlagen. Annars skulle jag få lämna området – men vi skulle ju med båten, säger han och menar att situationen var absurd och att det är anmärkningsvärt att skyltar inte uppger vad som gäller när man passerar in på hamnområdet.

Utan att legitimera sig ska sedan en av vakterna utan att be om lov ha hoppat in i parets bil.

– Han satte sig på passagerarsätet och öppnade handskfacket och gick igenom det, säger Peter Hallberg och berättar att han efteråt kände obehag och ångrar att han inte bad om legitimation:

– Folk ska inte behöva känna obehag när de väntar på färjan. Tänk hur många det är som har verktyg med sig i bilarna på väg till och från sina sommarhus på Gotland.

undefined
Det var en sådan här mindre fickkniv som Peter Hallberg blev stoppad med på hamnen i Nynäshamn.

Vad som juridiskt gäller kring regler och om en fickkniv verkligen räcker som misstanke för att söka igenom ett fordon tycker han också är oklart.

– Man blir ju förundrad över att de ansåg att jag är en fara, säger Peter Hallberg och menar att hans utseende med fyllda 80 år knappast gör att någon kan misstänka honom som varken gängkriminell eller våldsam:

– Att visa sin makt genom att ta en liten pennkniv är att sila mygg och svälja kameler – jag kunde ju ha haft hela bilen fylld med sprängmedel!

undefined
Föranmälan krävs varje gång en passagerare har knivar eller andra vapen med sig i bilen, enligt Stockholms hamnar.

Destination Gotland har personal i Nynäshamn, som bekräftar att stickprovskontroller genomförs av fordon och incheckade, men att det är Stockholms Hamnar som ansvarar för området.

– Vakterna kom från Securitas och jobbar på uppdrag av mig, säger Johan Dahlman, säkerhetschef för hamnbolaget.

Att Peter Hallberg befann sig inom ett skyddsobjekt ger vakterna rätt att såväl undersöka hans bil som att kroppsvisitera honom utan misstanke om brott. Johan Dahlman menar att samma regler gäller hamnområdet som flygplatser, där rederiet har fått tydliga kriterier för vad de måste upplysa sina resenärer om. Vassa föremål, men även jaktvapen, måste inför varje resa föranmälas av resenären.

– Mitt ansvar är att farliga föremål inte kommer in på ett sådant sätt att de kan göra skada i sjöfarten, säger han.

Att snickare, jägare, sportfiskare och andra sannolikt ofta har knivar och annat med sig i bilen är ett problem.

– Jag kommer att ta en dialog med Destination Gotland hur man ska kunna tydliggöra det här för sina resenärer, säger Johan Dahlman.

undefined
Peter Hallberg efterlyser bättre skyltning om vad som gäller när det handlar om verktyg och andra vassa föremål i fordonen till och från Gotland.

Peter Hallberg vill nu varna andra resenärer att tänka sig för, vad man har med sig innan man kör ombord med bil på färjan.

– När vi pratade med vakterna kom en annan man som just hade blivit visiterad. Han hade blivit av med ett multiverktyg med tång och kniv i ett som legat i hans handskfack. De tar det de hittar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!