För tre år sedan var fyra av fem läkartjänster på Hemse vårdcentral vakanta. I dag har de sju ST-läkare, fyra AT-läkare och har anställt två nya specialistläkare, varav en av dem börjar senare i år. Helena Wäss är en av de nyanställda läkarna. I april förra året bytte hon arbetsplats från vårdcentralen Visby norr till Hemse vårdcentral.
– Jag blev rekommenderad av en läkare som arbetar här att ta jobbet. Det är en inarbetad vårdcentral med ganska låg personalomsättning. Det märks att medarbetarna trivs och det ger ringar på vattnet, säger Helena Wäss.
Varje dag pendlar hon från bostaden i Martebo till Hemse, en bilfärd som tar en timme enkel väg.
– Det är värt det. Jag känner mig som en del av verksamheten och kan påverka min arbetsdag. Inflytande är en viktig faktor för att man ska trivas, säger Helena Wäss.
I takt med att vårdcentralen anställt fler har hyrpersonalberoendet minskat. För två år sedan hade de fyra hyrläkare i veckan, nu har de behov av 1,5 hyrläkare i veckan och räknar med att minska ytterligare.
– Målet är att patienterna ska ha kontinuitet med en fast vårdkontakt. Vi närmar oss det målet hela tiden, säger Ann Hovland-Tånneryd, enhetschef.
Sedan januari är Ann Hovland-Tånneryd chef för Hemse vårdcentral, men hon har arbetat där i drygt 17 år. En del i framgångskonceptet är att tillgängligheten till chef är hög, och att personalen har tid till planering.
– Jag är på plats och dörren är öppen. Vi är en utbildningsvårdcentral som innebär at vi lär av varandra, vilket gör det roligare att arbeta, säger hon.
Personalen på vårdcentralen i Hemse arbetar även i team, vilket också bidragit till en god arbetsmiljö bland medarbetarna.
– Specialiteten allmänmedicin är en bred specialitet som innebär att man ska vara kunnig i det som rör kropp och själ i alla åldrar, det är ett otroligt stimulerande arbete men det kan bli tungt. Det behövs därför att man jobbar i team tillsammans med distriktssköterska, och delar på ansvaret om patienten, säger Ann Hovland-Tånneryd.
Att det går bra för vårdcentralen betyder inte att det inte finns utmaningar, säger Ann Hovland-Tånneryd. Dels ska de fortsätta arbeta för att behålla befintlig personal, dels behöver de anställa fler allmänspecialistläkare samt behålla de ST-läkare som arbetar i Hemse. Vårdcentralen har 10 400 listade patienter, och får nya varje vecka. Det finns även vissa demografiska utmaningar.
– Vi har en åldrande befolkning, men också med den yngre åldersgruppen där vi har en del socioekonomiskt utsatta. Vi måste satsa så att de yngre inte blir sjuka, säger hon.
– Till exempel är förekomsten av diabetes dubbelt så hög här jämfört med resten av landet, säger hon.
Därför läggs mycket fokus på att arbeta preventivt. Innan påsk ska ett ”levnadsvanerum” öppnas.
– Där kan patienten själv bland annat kolla längd, vikt, mäta blodsocker, kolesterolvärde och ta blodtryck, och sedan föra över det till journalen. Vårt mål är att ha den friskaste befolkningen, säger Ann Hovland-Tånneryd.
Hemse vårdcentral har under förra året fått färre antal klagomål till patientnämnden och har bättre resultat på medarbetarenkäten, jämfört med 2017.
– Det är alla i personalen tillsammans som har gjort det. Det är en väldigt rolig arbetsplats att vara på och jag tycker att vi alla ska känna oss stolta, säger Ann Hovland-Tånneryd.