Nu är scouterna tillbaka, alltid lika redo

Scouterna på Gotland har legat i en dvala, tills för två år sedan. Då slog Visby scoutkår ihop sig med Visby sjöscouter och blev till en gemensam kår. I veckan, när scouterna firar 110 år, är den unga kåren ute på sitt första riktiga läger.

Övernattare. I det här tältet sover Saga Turesson och Alva Björklund.

Övernattare. I det här tältet sover Saga Turesson och Alva Björklund.

Foto: Patricia Ståhl

Nystart (GA)2017-08-02 08:20

Det är minst 10 år sedan lägerplatsen vid Fårösund hade besök av scouter senast. I kökstältet står en förälder och lagar mat, några ledare och föräldrar klurar på hur man bäst bygger ett matbord och scouterna är ute på vattnet och lär sig segla. Det är fullt med liv på lägerplatsen. I flera år har Visby scoutkår haft uppehåll, men sedan två år tillbaka är de nu igång igen, både i skogen och på vattnet.

– Det kommer att ta ett tag för oss att bygga upp föreningen. Andra kårer har medlemmar i alla åldrar och när scouterna blir tillräckligt gamla hjälper de till som ledare. Vi har bara de minsta barnen och våra vuxna ledare än så länge, säger Menette von Schulman som är förälder och hjälpledare i kåren.

Den gamla kåren fick läggas ner när de stod utan ledare i verksamheten. Att få tag på vuxna som vill arbeta ideellt i föreningen är fortfarande en utmaning men nu anpassar de antalet scouter efter det rådande ledarutbudet.

­– När vi startade upp hade vi 20 barn som var sugna på att bli scouter, utan att vi egentligen hade marknadsfört oss. Så fort vi visar upp oss kommer det fler barn, men det är svårare att få tag på ledare. Nu står barn i kö och vi tar in fler scouter så fort vi får in ledare, säger scoutledaren Stefan Nilsson.

För att få fler föräldrar och andra vuxna att komma till scouterna, och stanna kvar, säger Stefan Nilsson att de försöker göra scouterna till en rolig upplevelse, även för de vuxna.

– Vi försöker se till att det finns utvecklingsmöjligheter för alla ledare. Är det inte roligt så är det inte scouting, då får man göra om och göra rätt, säger han.

Det är 110 år sedan, på månaden, som det första scoutlägret hölls. För att fira detta bjöd Visby scoutkår in alla nyfikna till "öppet tält" med lägerbål och sång igår kväll.

– Alla scoutkårer har sina traditioner, bra som dåliga. Det som är positivt med att starta upp en ny kår är att vi kan själva välja vilka scouttraditioner vi vill fortsätta att bevara och vilka vi väljer bort, säger scoutledaren Calle von Schulman och fortsätter:

– Scouterna idag har ett mycket tydligare syfte i egenskap av att vara en fredsorganisation än vad den har haft tidigare.

Scouterna

1907 tog Robert Baden-Powell med sig 20 pojkar ut på ett veckolångt scoutläger på Brownsea Island utanför Englands sydkust. Lägret ses idag som startskottet för scoutrörelsen.

1910 startade Ebbe Lieberath Sveriges första scoutkår, Riddarpojkarna i Göteborg.

2011 hölls den 22:a världsscoutjamboreen, som är ett nationellt läger som anordnas var fjärde år, på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Då möttes 40 000 scouter från världens alla hörn. Detta gjorde att lägret till den hittills största världsscoutjamboreen någonsin.

2017 Består svenska scouterna av mer än 68 665 scouter i 1 000 scoutkårer.

2019 Hålls den 24:e världsscoutjamboreen i West Virginia i USA. Man kan åka som deltagare om man är mellan 14 och 18 år. Är man äldre kan man åka som funktionär eller som ledare.

Scouterna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!