Asylboendet i Klintehamn blir kvar

Migrationsverket har skrivit ett nytt avtal för det tillfälliga asylboendet i Klintehamn. Det här innebär att alla asylsökande barnfamiljer som vill kan stanna på Gotland åtminstone höstterminen ut.

Protesterna utanför länsstyrelsen.

Protesterna utanför länsstyrelsen.

Foto: Malin Stenström

NYTT BESKED2016-11-18 15:22

– Det känns positivt att kunna ge det här beskedet. Avtalet med boendet i Klintehamn var den sista pusselbiten. Leverantören kan nu fortsätta driva boendet. Det innebär att alla asylsökande familjer med skolbarn kan bo kvar i asylboenden på Gotland under resten av höstterminen. Det är den målsättningen vi sedan i september har jobbat för att nå, säger Magnus Rodin, tillförordnad regionchef, Migrationsverket i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ett hundratal i demonstration utanför länsstyrelsen

Från och med på måndag kommer det att finnas tre asylboenden kvar på Gotland. Utöver boendet i Klintehamn, som nu får förlängt avtal med sex månader, finns ett boende i Fröjel och boendet Boot Hostel i Fårösund kvar. De asylboenden som stängs är det i Bunge vandrarhem och det i Slitebadens hotell i Slite.

– Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla volontärer på asylboenden och Region Gotland som, tillsammans med Migrationsverkets anställda, ser till att de asylsökande varje dag får ett fantastiskt mottagande, säger Magnus Rodin.

Även boendena i Fröjel och Fårösund kommer att stängas i januari och då blir endast boendet i Klintehamn kvar.

Anledningen till att boendena stängs är, enligt Migrationsverket, att det i dag finns ett överskott på boendeplatser i landet. Dessutom måste Migrationsverket i första hand använda de boenden som ingår i den senaste ramavtalsupphandlingen, som till exempel boendet i Klintehamn gör.

Hur många personer som nu får lämna Gotland är oklart. De barnfamiljer som bor på Gotland, får enligt dagens besked stanna höstterminen ut. Föreningen "Ebo tillsammans på norr" har ordnat så att alla som tidigare bodde på Bunge vandrarhem och som vill stanna på Gotland under asyltiden kan få göra det.

I och med att antalet asylboenden totalt sett nu minskar på Gotland så kommer Migrationsverkets personal delvis få nya arbetsuppgifter.

– Personalen på Gotland har gjort ett fantastiskt arbete sedan kontoret startade mitt under flyktingsituationen hösten 2015. Jag ser ett fortsatt stort behov av ett kontor på Gotland. Vår personal jobbar redan med både mottagningsfrågor, asylprövning samt handläggning av statlig ersättning till kommuner. Nu breddas den verksamheten även med tillståndsprövning, säger Magnus Rodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!