Väg 148, som är hårt trafikerad under sommartid, har under många år varit omdiskuterad för sin dåliga trafiksäkerhet. Många avåkningar har skett och en sjuårig flicka avled 2016 efter att ha blivit påkörd av en bil i hög fart i Lokrume. På vägen finns långa sträckor med höga hastigheter samtidigt som vägen är både smal, kurvig och saknar cykelbanor.
Nu har Trafikverkets utredare kommit fram till ett förslag som ska lämnas över till Region Gotland om hur vägen kan göras mer trafiksäker. Förslaget handlar bland annat om att 50 miljoner av de så kallade Peter Larsson-pengarna ska läggas på att bredda och räta ut den mest kurviga delen av väg 148. Peter Larsson-pengarna är de totalt 100 miljoner i statlig ersättning som Gotland fick då man tackade nej till att hjälpa till vid bygget av gasledningen Nord Stream 2.
Det handlar om en cirka sju kilometer lång sträcka från ungefär Kvie i Bro fram till platsen där vattenskyddsområdet börjar i Tingstäde. Hela sträckan föreslås få en breddning och att vägbanan sedan rätas ut på de ställen där så behövs.
Trafikverkets ansvarige utredare David Nykvist har tagit fram förslaget som inom kort ska lämnas över till Region Gotland.
– Det handlar om fem kurvor längs vägen genom Bro och Lokrume som vi vill räta ut. Vägen är tänkt att ligga kvar på den sträckning som finns i dag, men att det ska bli mindre kurvigt och att vägen får större vägren, förklarar han.
I åtgärderna föreslås även att den vägbro som går över en trumma nära Bro kyrka ska byggas om och breddas så att också en gång- och cykelpassage med avskiljare från körbanan får plats. Trafikverket har pekat ut bron som en av de mest farliga delarna av väg 148, då avsnittet är mycket smalt för två stora fordon att mötas på.
Trafikverkets förslag ligger nu till grund för frågan om regionen ska gå vidare genom att ta fram en så kallad vägplan – som i sin tur kan komma fram till andra lösningar för vägen. Exakt hur de 50 miljonerna fördelas är något som Region Gotland beslutar.
– Frågan blir hur man prioriterar pengarna utifrån hur länsplanen ser ut, och i vilken ordning man sedan gör vad, säger David Nykvist.
I en vägplan ingår också en samrådsprocess, där berörda och sakägare får komma till tals.
Enligt förslaget räknar man med att broarbetet och breddningen kommer att sluka hela trafikpotten om 50 miljoner kronor. Inga av Peter Larsson-pengarna skulle då bli kvar till övriga vägprojekt på ön.
– Den stora breddningsåtgärden ser ut att svälja hela potten utifrån den grova kalkyl vi har gjort. Om man sedan väljer att lägga allt på de här åtgärderna blir en fråga för Region Gotland, säger David Nykvist.