Visby kan få 30 nya offentliga toaletter

De flesta har väl någon gång gått och irriterat sig över att inte hitta en offentlig toalett? Nu finns det ett förslag på hur problemet kan komma att lösas i Visby.

Restauranger och butiker kan inom kort komma att erbjuda sina toaletter som offentliga toaletter.

Restauranger och butiker kan inom kort komma att erbjuda sina toaletter som offentliga toaletter.

Foto: Montage/Dennis Pettersson

NYTT FÖRSLAG2017-11-16 12:07

I städer som tyska Bremen och Göteborg erbjuder vissa restauranger och butiker sina toaletter till besökande. I Tyskland går de under namnet "nice toilets" – vilket kan översättas till trevliga toaletter.

– I Bremen har man inga offentliga toaletter. Där går staden in och ger ersättning till butiker och restauranger som tillhandahåller toaletter till sina besökare, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare vid Visby Centrum.

Han ställde för en tid sedan en fråga till föreningens medlemmar om hur de skulle ställa sig till ett liknande koncept i Visby. Av de som svarat var ungefär 50 procent positiva till idén.

– Man får ersättning av Region Gotland för att täcka rengöringskostnaderna och samtidigt kan regionen erbjuda fler toaletter. I så fall skulle det innebära att vi får 30 nya toaletter, säger Magnus Olsson.

Han tror att de som erbjuder sina toaletter kan få en ersättning på runt 1 000 kronor i månaden.

– Om det är 30 stycken ställen som erbjuder sina toaletter till besökande är det 300 000 kronor på ett år för 30 fler toaletter i Visby. Det är ju inte så mycket jämfört med vad det skulle kosta för underhållet av 30 vanliga offentliga toaletter under ett år, säger Magnus Olsson som i sin beräkning räknar bort januari och februari.

Idén togs upp i samband med ett dialogmöte om kryssningskajen på onsdagskvällen och fick positiv respons från Region Gotland.

– Regionen var positiv till det. Det handlar om att kunna leverera en bra service och skapa så bra trivsel som möjligt i stan. Om vi kan göra det här tillsammans vore det mest optimalt. Sedan kan verksamheter dra nytta av det här och öka sin omsättning. Det blir en win-win-situation för alla, många köper troligen en kaffe eller dylikt i samband med toalettbesöket, säger Magnus Olsson.

Kan ställena ta betalt för toalettbesöken?

– I Göteborg väljer restaurangen eller butiken om de tar betalt eller inte. Men det kan ju påverka den ersättning man får, säger Magnus Olsson.

Patric Ramberg, teknisk direktör, säger att frågan nu ska utredas vidare inom Region Gotland.

– Den där frågan är vi redan på. Jag pratade med Magnus om det här igår (läs i onsdags) och pratade med mina chefer om det tidigare på dagen. Vi var på det för två år sedan och då fanns inget intresse från näringslivet. Nu har vi förstått att det finns det och nu ska vi då titta på möjligheten. Vi ska kolla vad det innebär och vad man förväntar sig, det är defintivit något som är värt att ta vidare, säger Patric Ramberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!