Hur gick det?
– Det gick åt skogen! svarar Andreas Nypelius rappt och utan krusiduller.
Han förklarar att det var för att våren var kall och att teff kräver mycket sol, torr väderlek och en bra höst.
– Vi fick inget av det i fjol. Jag odlade två hektar, men det blev ingen jätteskörd. Rensad vara hamnade på cirka 160 kilo, vilket inte uppfyllde målet, och det har gått iväg till fastlandet för rensning och för att öka på utsädet. Men jag får testa igen, säger Andreas Nypelius.
Varför ville du prova odla teff på Gotland?
– Man hade bara haft små odlingar i Skåne så jag fick frågan av livsmedelsföretaget Nordisk råvara om jag ville testa att odla teff på Gotland och det ville jag. Det är spännande att odla något nytt!
Andreas Nypelius berättar om de goda egenskaper som det afrikanska sädesslaget har.
– Teff är glutenfritt. Det är världens minsta spannmålsfrö och har en ganska speciell smak. Det man bakar på teff blir ganska syrligt så i västvärlden kan man blanda det med exempelvis bovete, om man vill undvika gluten. I Etiopien bakar man ett bröd, injera, av teff som man äter med grytor.
Andreas förklarar även att teff är väldigt näringsrikt och proteinrikt. Han hoppas därför på bättre förutsättningar detta år eftersom han inte har gett upp. Han kommer att provodla det igen och hoppas att det går bättre i år med detta spannmål som amerikanerna kallar för ett "supergrain" något som Andreas dock tar med glimten i ögat.
– Det säger de visserligen i USA om det mesta, säger han med ett skratt.
Längre fram i vår ska Andreas Nypelius fatta beslut om hur stora arealer han kommer att odla teff på i år.
– Det kan bli mellan 1-7 hektar, det bestämmer jag nog i mitten av maj när jag sätter igång såmaskinen.