Lärarstudenter kan få söka jobb från start

Lärarstudenter ska kunna arbeta en dag i veckan inom den gotländska grundskolan. Regionen hoppas att den planerade insatsen ska leda till fler sökande till universitetet. "Vi måste tänka nytt och lite utanför boxen", säger Calle Jonsson, HR-konsult på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.

Foto: JESSICA GOW / TT

Nytt grepp2019-01-15 09:55

Satsningen på så kallade aspiranter är ett nytt grepp för att få fler sökande men också för att de ska stanna kvar på ön efter universitetsutbildningen. Enligt Calle Jonsson finns liknande exempel på detta på flera håll i landet, men Gotland kommer att utforma en egen modell.

– Det är ett samarbete med Uppsala universitet och en av flera insatser för att försöka minska lärarbristen som ju är ett nationellt problem.

LÄS MER: "Oklart hur många lärare som kommer saknas vid skolstart"

Han är noga med att understryka att det handlar om en planerad satsning och att avtal ännu ska skrivas. Om allt går som det är tänkt kommer lärarstudenter att kunna gå ut i arbetslivet redan från starten av sin utbildning. Att man väljer att, åtminstone inledningsvis, hålla sig till en dag i veckan, handlar till stor del om att inte försvåra studierna som ändå ska komma i första rummet, menar Calle Jonsson:

– Vi har valt just den modellen, även om det i andra kommuner förekommer arbete på halvtid, exempelvis. Vi vill inte att det ska krocka med skolan, men sen får vi se hur det fungerar – vi vet väldigt lite innan vi har provat.

Studenterna kommer att arbeta på någon av regionens så kallade partnerskolor inom den gotländska grundskolan, bland andra Lärbro skola, Fårösundsskolan samt Gråboskolan i Visby. Det är i årskurs f-3, samt 4-6 som behovet är störst, enligt Calle Jonsson.

– Det handlar om en vanlig anställning som man får söka. Det är viktigt att nämna att man inte automatiskt får en aspiranttjänst för att man kommit in på lärarutbildningen, utan vi kommer att ha intervjuer och erbjuda tjänster till personer som bedöms lämpliga.

– Utöver att vi behöver få fler som examineras så hoppas vi att kontakten med den gotländska skolan ska leda till att fler väljer att stanna på ön efter utbildningen. I dag är det många som inte gör det. Det ställer förstås höga krav på oss och på handledarskapet, och vi har stor respekt för att det medför ett visst merjobb. Samtidigt behöver vi fler lärare och de som jobbar i dag vill väl ha fler kollegor i skolan så vi hoppas och tror att detta ska bli en välkommet inslag, fortsätter Calle Jonsson.

jenny.nilsson@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!