Offentlig information och statistik finns numera tillgänglig på nätet. Men steget dit är långt, det behövs ett enklare sätt att nå information menar Staffan Landin som är grundare av sajten gotlandsfakta.se.
– Statistik kan vara väldigt komplicerat men det behöver faktiskt inte vara det, säger han.
Inom några veckor kommer den färdiga sajten att vara igång, men redan nu finns en betaversion tillgänglig som är under utveckling.
– Detta är ett första steg, en prototyp som man kan inspireras av. Jag skulle vilja se att den här metoden att enkelt presentera statistik inte är en separat sajt utan en del av något större, säger Staffan Landin.
Läs också: Han tar kampen mot faktaresistensen
Gotlandsfakta.se är alltså en informationssajt där olika data från offentliga källor redovisas på ett enkelt sätt genom till exempel diagram eller grafer. Allt samlat på en och samma plats.
– Vi behöver mer fakta i den politiska debatten, det räcker inte att det finns information tillgänglig, man måste acceptera den och ta till sig den. Idag är det faktiskt tvärtom, om man inte gillar någonting så väljer man att inte tro på det, och så kan vi inte ha det.
Bakgrunden är att Landin tycker att man behöver grundläggande fakta för att förstå verkligheten. Med sajten ska vem som helst enkelt kunna ta del av information om sin kommun, område eller generella siffror för Sverige och även jämföra mellan olika län och kommuner.
– Syftet är att förstå verkligheten så bra som möjligt, hur den faktiskt är, helt baserat på offentlig data och siffror.
Vad som kommer hända med sajten framöver och hur den ska användas återstår att se. Landin vill att kommuner, regioner, länsstyrelser eller någon annan offentlig aktör ska förstå värdet av att kunna presentera informationen och att de för vidare idén och förankrar i samhället.
– Min vision är att alla kommuner, regioner och även Sverige ska kunna ha sådana här likande sajter där man enkelt kan gå in och se vad den offentliga statistiken säger om brotten, morden, vården eller olyckorna. Jag vill inte att det på sikt ska finnas utrymme att måla upp en felaktig bild som inte kan förklaras. Alla journalister, elever, lärare, politiker och tjänstemän ska enkelt förstå komplicerade data och statistik, det borde verkligen gå, säger Staffan Landin.