Från Operakällaren till skolmatsal

Kocken Jocke Pettersson har lagat mat i såväl flottan som på Operakällaren. Nu har han bytt finkrogar mot skolmatsbespisningen på Södervärn, i jakt på nya utmaningar.

Råvaror. Jocke Pettersson blev positivt överraskad över kvaliteten på råvarorna, när han han började jobba med att laga skolmat.

Råvaror. Jocke Pettersson blev positivt överraskad över kvaliteten på råvarorna, när han han började jobba med att laga skolmat.

Foto: Malin Stenström

NYTT LIV (GA)2016-09-24 14:38

– Det har varit en ganska lång process för mig. Jag har slängt blickar åt det här hållet i flera år, funderat på om det skulle vara intressant för mig, berättar Jocke Pettersson på det lilla kontoret vid Södervärnsskolans kök, när dagens lunchrush är över.

– Det är ganska många som tror att det är för att jag har barn och ville ha bättre arbetstider och absolut, jag har fått bättre arbetstider, men det ligger mycket mer bakom.

Sedan i maj är Jocke Pettersson förste kock i Södervärnsskolans kök. En bekant tipsade om att jobbet var ledigt och han sökte utan några större förhoppningar. Men han fick jobbet och har nu det övergripande ansvaret för verksamheten i skolköket.

Med gott stöd av kollegorna, två kockar och två måltidsbiträden, skall tilläggas.

– De har så otroligt mycket erfarenhet. Det är ovärderligt, säger han:

– Jag är väldigt ödmjuk inför mina föregångare och alla som jobbar i regionen, men jag hoppas att jag kan bidra med något.

Vid 34 års ålder har han själv hunnit skaffa sig en gedigen erfarenhet som kock. Efter hotell- och restaurangprogrammet på Säve, fortsatte Jocke Pettersson som kock i flottan och jobbade sedan fyra år på anrika Operakällaren i Stockholm, innan han återvände till ön. Efter några år på Donners Brunn, kom han till Wallers krog där han stannade i närmare tio år.

– Det är en helt annan värld givetvis. Från att kunna styra exakt vad du vill ha på tallriken, till att här vara styrd av avtal och en fast meny. Däremot är det inget som säger att en 200-literssås här, inte kan smaka lika gott som i en 5-literskastrull någon annanstans. Det är lite där utmaningen ligger, säger Jocke Pettersson.

Förutom till Södervärnsskolan lagar de mat till ytterligare två skolor och sex förskolor, totalt drygt 1 000 portioner per dag.

– Det är helt andra volymer, det är det som skiljer sig mest, säger Jocke Pettersson.

Målgruppen är också en annan, barn i åldrarna 1 till 16 år är rätt kräsna och det gnälls en hel del på maten som serveras.

– Det är ju väldigt populärt att göra det. Det är en otroligt svår publik. Här går du inte in på en restaurang och säger att det här vill jag ha för jag gillar det, utan här får du något tilldelat. Maten ska också uppfylla andra krav, som näringsinnehåll, säger Jocke Pettersson.

Å andra sidan betyder beröm från skolbarnen extra mycket.

– Det känns grymt. Om de är mätta och glada och tycker att det är gott så räcker det gott för mig. Vad de äter för mat betyder så mycket för en skoldag, hur det funkar.

Att ställa sig i ett skolkök handlar för Jocke Pettersson inte om att sänka ambitionerna, tvärtom ser han det som ett sätt att fortsätta utvecklas efter många år i branschen.

– Jag hatar stagnation, jag är livrädd för att hamna i det, att bara nöja mig och kanske till och med gå bakåt i utvecklingen, säger han.

I skolmatsbespisningen ser han nya utmaningar.

– Jag kom till den punkten att det kändes viktigare för mig att de här tusen barnen får en så bra måltid som möjligt, än att få en klapp på axeln av enskilda individer. När du jobbar på krogen gör du det mycket för din egen skull, för att få uppskattning. Här har du chansen att påverka nästa generation, maten de får, säger Jocke Pettersson och tillägger:

– Det känns meningsfullt, kanske mer än jag trott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om