Rökförbud: "Folk kommer inte sluta ändå"

Nu är det fimpat för gott på öns uteserveringar. Vissa krogägare tar det nya rökförbudet med ro – andra med det stor oro. Regionen däremot menar att det hela inte är särskilt dramatiskt.

David Bartuma på Kärlek café och bar är rökare och kritisk till det nya förbudet.

David Bartuma på Kärlek café och bar är rökare och kritisk till det nya förbudet.

Foto: Malin Stenström

NYTT RÖKFÖRBUD2019-07-01 10:00

Från och med måndag är det slutrökt på landets alla uteserveringar, samt på en rad andra allmänna platser såsom idrotts- och lekplatser och busshållplatser. Bakgrunden är en ny tobakslag som trädde i kraft den 1 juli och som utökar det tidigare rökförbudet.

– Det handlar om att avnormalisera rökandet. Det ska inte vara normalt att sitta på uteserveringar och röka – framför allt är det ingen rättighet att få göra det. Rökning är inte särskilt hälsofrämjande, det är vi nog alla överens om i dag, säger Ulf Linnerhed som är alkohol- och tobakshandläggare på Region Gotland, vilken är den enhet som blir tillsynsansvariga för att förbudet sköts på uteserveringarna.

Bland öns krögare tas den nya lagen emot med blandade känslor. Levina Rédolfi arbetar på restaurangen Bolaget på Stora torget:

– Det är en tramsig och märklig grej att förbjuda och det känns som att det bara ger mer arbete åt oss. Dock tror och hoppas jag att man kommer att respektera förbudet.

Ansvaret för att förbudet följs ligger på restaurangägarna. Det är upp till dem att se till att rökare antingen fimpar eller avvisas. För en krögare som inte följer detta kan det bli aktuellt med hot om vite.

– Man ska inte tjäna på att strunta i att informera gästerna, säger Ulf Linnerhed.

David Bartuma arbetar på Kärlek café och bar. Han är själv rökare.

– Förbudet gör mig ledsen och det är ett hårt slag för alla rökare. Folk kommer inte att sluta röka på grund av det här ändå.

Dottern Ramona, som äger caféet, är inte lika kritisk till förbudet, men menar dock att det finns nackdelar.

– En lösning hade varit personliga röktillstånd, att varje restaurang fick avgöra hur man vill göra. Men i stort tycker jag inte att det här är stor sak. Däremot kan det bli problem med nedskräpningar.

Flera krogägare som Helagotland.se varit i kontakt med kritiserar datumet för lagens inträde. En av dem är Vasilis Kanellos som driver innerstadsrestaurangerna Nunnan och Bageriet.

– Att införa detta mitt i sommaren är dumt och det gör ingenting lättare för någon.

En annan oro bland krögarna är att lagen känns otydlig. Bland annat menar man att det att det råder oklarheter kring avstånden, alltså exempelvis hur långt ifrån en uteservering man får röka.

– Vi vill hålla oss inom lagen men det stora problemet är vad som gäller, var man får röka och inte. Ärligt talat har jag ingen aning om vad som gäller och det gör mig lite nervös, säger Vasilis Kanellos.

Ulf Linnerhed kan förstå krögarnas oro.

– Det klart att det blir en massa funderingar. Det berör många och då är det klart att det finns åsikter om det, vore konstigt annars.

Han menar att det viktigt att förstå att lagen inte skapats för att straffa restaurangägare.

– Det handlar inte om att sätta dit någon. Det är inte upp till krögarna, det är upp till rökarna. Krögarnas ansvar är endast att informera, säger Ulf Linnerhed.

Kan du känna oro över hur det kommer bli?

– Vi är inte oroliga, bara nyfikna. Vi ser ingen större dramatik i det här. Det är ett rökförbud, ingen revolution.

Ulf Linnerhed tror att många frågetecken med tiden kommer rätas ut.

– Vi vet inte hur utfallet blir. För fjorton år sen (i samband med förbjud mot inomhusrökningen på krogar, reds. anm) var många krögare oroliga, men det visade sig bli hur bra som helst.

Viktigt om nya tobakslagen

1 juli är det slutrökt på följande allmänna platser: uteserveringar, busshållplatser och tågperronger, inhägnade idrottsplatser, lekplatser samt utanför entréer till lokaler vilka omfattas av rökförbud. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor. Snusare eller tobakstuggare drabbas inte. Kommunen har tillsynsansvar över rökfria miljöer. En rökare som inte följer förbudet ska avvisas. Om denne inte avviker kan påföljden bli böter för olaga intrång.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!