Dags att välja – även för sexåringarna

Region Gotland har nyligen skickat ut information om skolvalet. Nytt för i år är skolplikt redan från sex års ålder, efter ett historiskt riksdagsbeslut i höstas.

Leo Stenström och Sam Unsén samlar godis och lär sig matematik på samma gång.

Leo Stenström och Sam Unsén samlar godis och lär sig matematik på samma gång.

Foto: Paula Zielinski

Obligatorisk förskoleklass (GT)2018-01-23 11:50

Obligatorisk undervisning går långt tillbaka i den svenska historien. Det som kallas skolplikt infördes på 1800-talet och är en grundbult i det svenska systemet. Den är inte lätt att rucka på och det görs sällan – därför var det ett historiskt beslut som fattades i riksdagen i höstas. Då utökades skolplikten, för första gången sedan 1950, från nio år till tio år.

Detta i och med att det som kallas förskoleklass blev obligatoriskt – vilket i praktiken påverkar relativt få. Mer än 98 procent av de gotländska sexåringarna går nämligen i förskoleklass redan.

– Just nu är det nio barn som inte går där, av 631 personer som fyllde sex år under förra året, berättar regionens grundskolechef Torsten Flemming.

Varför har detta ändå införts?

– Därför att förskoleklassen har blivit som ett mellanår, det blir tydligare när den nu ska tillhöra grundskolan. Debatten om tioårig grundskola har egentligen funnits länge.

Samtidigt påpekar Torsten Flemming att det inte handlar om striktare, eller mer ”skollik”, undervisning som nu införs för sexåringarna.

– Det är viktigt att förskoleklassens pedagogik bibehålls, det är inte så att de plötsligt ska göra något annat nu.

Vad säger du om motargumentet att sexåringar är för små för att gå i skolan?

– Där finns det många olika tankar. Men internationellt har den svenska förskoleklassen god renommé. I andra länder kan barnen börja vanlig skola vid tre eller fyra års ålder, medan vi i Sverige är måna om barnens lek och att lära genom leken, svarar grundskolechefen.

På grund av andelen som redan går i förskoleklass behöver inga förändringar göras i den kommunala gotländska skolan heller, gällande utbud och placeringar.

– Däremot finns det friskolor som inte har haft förskoleklass och för dem blir det en skillnad. Där kommer vi säkert se att sådan införs, då de nog vill fånga upp barnen som de annars skulle mista, tror Torsten Flemming.

2018 handlar det om 578 barn som fyller sex år under året. Kullarna de närmaste åren ser ut att bli i samma storleksordning.

Berörda föräldrar har nyligen informerats kring årets skolval, då den så kallade skolvalsperioden pågår 15 januari–5 februari. Valet kan dock göras när som helst under året.

De kommunala grundskolorna har under denna period informationsaktiviteter för föräldrarna. Flertalet av dessa sker mellan 22-26 januari.

SKOLPLIKT

Lagstadgad folkundervisning har funnits länge i Sverige. Från början var den en uppgift för kyrkan, föreskriven i 1686 års kyrkolag. Det ålåg varje präst att svara för undervisningen i kristendom och i den protestantiska trons huvudstycken inom församlingen.

Obligatorisk skolgång eller skolplikt anses gå tillbaka till den sexåriga folkskolan, som infördes 1842. År 1937 beslöt riksdagen att folkskolan skulle göras sjuårig, en reform som blev helt genomförd först 1949.

Nio års skolplikt klubbades igenom i riksdagen 1950 och grundskolan bildades 1962. Samtidigt infördes den första för alla skolformer gemensamma skollagen, samt en skolstadga. I takt med att grundskolan infördes avvecklades det som kallades folkskolor, fortsättningsskolor och realskolestadier.

I höstas beslutade riksdagen om att förskoleklass också blir obligatorisk, trots att de borgerliga partierna röstade emot. Det innebär att skolplikten utökas för första gången sedan 50-talet. Den blir, från och med höstterminen i år, tioårig.

Källor: Ne.se, Riksarkivet, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om