Visby norra koloniträdgårdsförening har funnits i 105 år och har ett 60-tal medlemmar, med 40 lotter i trädgården invid Korpenområdet.
För snart ett år sedan skrev GT om deras oro gällande Region Gotlands nya stadsodlingsstrategi och dess innebörd.
I dag går det 30-åriga avtalet med föreningen ut. Regionen har föreslagit ett nytt avtal, som enligt föreningen skulle innebära inte bara en höjd avgift, utan även kraftigt försämrade förutsättningar.
Enligt förslaget ska exempelvis dagens höga stängsel bytas ut mot ett lägre, eller mot ett staket, i enlighet med den nya strategin.
Karin Wibom, ordförande i odlarföreningen, tycker att stängselfrågan blivit alltför central – men den förblir en faktor i diskussionerna.
– Vi vill ha det höga stängslet kvar, annars blir det för lätt att hoppa över på nätterna. Vi har inget emot att ha mer öppet, men regionen byggde ju själva det höga stängslet för att det hade varit för mycket bus, säger hon.
En annan farhåga handlar om nya stugor och växthus på området. Enligt föreningen missar den nya strategin sitt mål om ”samma förutsättningar” för all stadsodling, då detaljplanen inom just deras område kommer att begränsa möjligheten att bygga nytt.
Situationen har ännu ingen lösning och frågan är vad som händer när avtalet löper ut i veckan. Regionen har föreslagit ett kortsiktigt, nytt avtal i första hand, vilket föreningen först avvisade – men förslaget lever alltjämt.
Visby norra koloniträdgårdsförening har engagerat jurister inom det nationella koloniträdgårdsförbundet för att få till ett tillfredställande avtal på sikt.
– Vi står på tå och hoppar lite just nu, men experterna säger att vi kan vara helt lugna, berättar Karin Wibom.
Regionens ansvariga tjänstemän har förhoppningar om att det föreslagna, kortsiktiga avtalet snart ska undertecknas.
– Det är denna fråga vi nu diskuterar med föreningen och internt. Vi hoppas att det tillfälliga nyttjanderättsavtalet kan minska föreningens oro, då det ger utrymme att mötas och diskutera föreningens frågeställningar ytterligare, förklarar Louise Billqvist på planerings- och utvecklingsavdelningen.
Då ärendet redan blivit infekterat är det möjligt att lokalpolitikerna får fatta det slutgiltiga beslutet.
– Politiken är inkopplad och det är tekniska nämnden som hanterar frågan.