Idag odlas på Gotland cirka 1 000 hektar durumvete, sädesslaget som framför allt används till pasta. Redan det innebär en fördubbling på ett par år. Men Lantmännen hoppas på betydligt mer:
– Vi ser gärna en fördubbling. Fullt så mycket utsäde har vi inte att tillgå, men kan arealen öka till 1 500 hektar kommande år så är det välkommet. Efterfrågan på durum från Gotland är stor. Kvalitén och miljöprofilen är bra, säger Anders Kraftt, regionchef på Lantmännen lantbruk.
Ett av pionjärföretaget på ön är LB spannmål AB i Endre, som handlar med jordbruksprodukter och har egna odlingar i Endre, Vall och Väskinde.
– Vi har hållt på med durum sedan 1999, berättar John Glifberg, en av företagets delägare.
– Då sökte vi en ny nischgröda. Vi hade odlat senap, men när Druvan köpte upp och lade ner den gotländska senapsfabriken var det inte längre intressant. Durumvete kräver mycket sol och passar därför bra på Gotland.
Enligt John Glifberg får odlaren ”vara lite mer på tårna”. Odlingen är lite dyrare och lite mer riskfylld, inte minst när det gäller vädret.
– Det senaste året gick bra. Det blev en fin etablering i våras, lite för torrt sen, men å andra sidan bra kvalitet.
För LB spannmål är durumvetet en del av företagets ordinarie växtodlingsplan. Om Lantmännen ska lyckas med sina ambitioner tror John Glifberg att det krävs planering och ett organiserat samarbete. Annars kan en bra odlingshöst leder till att odlarna sår så mycket som möjligt och inte lämnar plats till så mycket durumvete till våren.
Priset är förstås viktigt och där betalas durumvete för närvarande enligt formeln vårvetepris plus 750 kronor per ton.
Pastaprodukter är den viktigaste avsättningen, men durumvetet kan nyttjas till annat. Laban Bergström, med Labans kvarn AB, är i full färd med att intressera bagerier för att göra kaffebröd bakat på fullkorn – och durumvetemjöl.
– Responsen är bra, det är rena aha-upplevelsen för många bagare. Poängen? Brödet smakar mer och är nyttigare, säger Laban Bergström.
– På svenska finns nästan ingenting, men tittar jag i Tyskland finns det gott om recept, så där ligger vi ännu efter, säger Laban Bergström.