Bland åhörarna i den fullsatta konferenslokalen satt representanter för Gotlands största odlingsföretag men även hobbyodlare och småföretagare. På schemat stod bland annat växtskyddsmetoder, grönsaks- och bärrådgivning, lagring och rotfruktsodling.
En av föredragshållarna var Lars Mogren, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Alnarp. Han vill slå ett slag för odling av småbladiga sorter, eller så kallade babyleaves, som till exempel mache, ruccola och asiatisk bladkål.
– Ruccola var ogräs förr, nu är det en jätteprodukt, säger han.
Att odla småbladigt är lika med intensiv odling, det växer snabbt och måste skördas ofta.
– Samtidigt gäller det att inte köra fullt ut eftersom det också kräver gödsling och då kommer givetvis miljöaspekten in. Att vara odlare i dag kräver ett här och nu-tänk och att ha stenhård koll på prognoser och teknologi. Den här branschen är mer high tech än man kan tro, säger Lars Mogren.
Han visar några bilder på paketerade salladsblandningar från England. De heter "Super Hot Rocket" och "Nose tingling Peppers Baby Wateress". Kan låta larvigt för den som är van vid att det heter "Medelhavsmix" eller liknande, men uppenbarligen attraherar det kunderna, för det är stor business det handlar om och Lars Mogren är övertygad om att det också kan bli det i Sverige.
– Det gäller att ta tillvara på influenser, både för att fånga upp trender och att skapa nya.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.