Det är den stadsodlingsstrategi för Region Gotland som antogs i december som skapat oro i den 104-åriga föreningen, som har sina odlingslotter intill Korpen-området i Visby.
Men trots ovissheten är man rustade för strid:
– Vi ska kämpa till sista stund för att få behålla vårt staket, säger Karin Wibom.
Området inramas i dag av ett Gunnebo-stängsel, 180 centimeter högt mot Norra Hansegatan, 205 mot den mindre Cederströmsgatan.
Inriktningen är att stängslet av regionen ska ersättas med ett 110 centimeter högt trästaket:
– Vi anser att de inbjuder till att klättra över med förstörelse som följd. Dessutom är den en förening med många ensamma äldre damer, där finns en skyddsaspekt, många kommer att känna otrygghet, säger Karin Wibom.
Trots vårens färgfanfarer i rabatterna är stämningen, vittnar Karin Wibom om, ganska trist. Många lägger ner sin själ i odlandet och att då inte veta vad som väntar framöver är tärande.
Hon har själv haft sin lott i sex år och odlar såväl blomster som bönor, potatis och örter.
Hon visar sprakande päronblom och säger samtidigt att...
– ...arrendet går ut i mars nästa år. I dag betalar vi 61 öre per kvadratmeter, men bekostar samtidigt vatten och sophämtning själva, vilket andra områden får ordnat via regionen. Till nästa säsong höjs avgiften till 1,50.
Viss förändring har redan skett. Bland annat hålls numera öppet för allmänheten mellan 10 och 16 på lördagar och söndagar.
Det innebär 40 möjligheter att besöka odlingsoasen, jämfört med tidigare fyra, vilket har fallit väl ut.
Dessutom har den taggtråd som tidigare också inramade området plockats bort.
– Det är värt att notera att den en gång sattes upp på kommunens initiativ eftersom det varit en del busliv här, säger Karin Wibom.
Just nu bidar föreningsmedlemmarna tiden i väntan på nya eventuella beslut att förhålla sig till.
Tänk om ni tar ut oron i förtid, det kanske inte alls blir något busliv?
– Nej, regionen verkar i alla fall tro det. Men med ett lågt staket är det så lätt hänt, man hoppar över, trampar ner och förstör, säger Karin Wibom.
Från Region Gotlands sida kommer inga fler åtgärder att genomföras under året.
– Till hösten planerar vi ett nytt dialogmöte då vi diskuterar framtiden, säger Louise Billqvist, handläggare för park- och naturmiljö.
Odlarna är oroliga över att tvingas ha ett lägre staket, men det är alltså intentionen?
– Ja, i strategin står att vi ska jobba mot öppnare områden, men det är en fråga vi tar med berörda i höstens dialogmöte.