Inne i Romabadet har rost trängt fram genom det vita kaklet som täcker bassängens väggar. I den loggbok som ligger kvar på sin bänk i ett rum nere i källaren vid bassängens botten har någon skrivit upp datumet 11 juli 2016. Det var då den sista tömningen av bassängen ägde rum. Om den någonsin kommer att fyllas igen är högst oklart.
– Det pågår ett internt arbete för att se över vad som ska hända med det här. Vi tittar på vad man kan använda badhuset till, det är utbildnings- och arbetslivsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningens behov som styr, och ekonomin, säger Michael Modin, enhetschef för fastighetsservice på Region Gotland.
På väggarna hänger ännu plastblommor och i omklädningsrummen sitter skyltarna, som informerar om att man ska tvätta sig innan badet, kvar.
– Det ser fint ut men det här är bara fasaden. Det är stommen som är dålig, bakom det här fina finns en betongstomme och det är den som är i dåligt skick, säger Michael Modin.
Han lyser med en ficklampa på vägen genom omklädningsrummet och ner till kulvertarna som löper längs med bassängens botten. Längs de smala gångarna syns hur betong på vissa ställen slitits ner så hårt att de rostiga armeringsjärnen sticker rakt ut i luften.
– Badmiljön är den värsta för byggnader, det är alltid varmt och fuktigt, säger Michael Modin.
Romabadet var 45 år när det stängdes. Ett badhus har en normal livslängd på runt 50 år.
– Vi är inte ensamma om det här problemet, många badhus byggdes under 1970-talet och de börjar nu förfalla. Det är ett gigantiskt problem i hela Sverige, säger Michael Modin.