Föräldrar vill inte prata om sina barns övervikt

30 procent av skolbarnen på Gotland är överviktiga och nästan var tionde lider av fetma. Ansvaret ligger på såväl samhället som föräldrarna att hjälpa de drabbade barnen. "Gäller att väcka lusten hos barnet", säger skolöverläkare Lina Hedenius.

Lina Hedenius, skolöverläkare Gotland.

Lina Hedenius, skolöverläkare Gotland.

Foto: Privat

"oerhört provocerande"2018-01-18 19:15

Alla skolbarn som är överviktiga fångas upp av skolhälsovården och föräldrarna kontaktas alltid. Men det är inte alltid familjerna vill ha hjälp, konstaterar skolöverläkare Lina Hedenius.

– Det kan vara väldigt svårt att få föräldrar att ta till sig informationen och göra något åt situationen. Det är oerhört provocerande för många, men det är alla föräldrars ansvar att lära sina barn ett hälsosamt ätbeteende.

LÄS MER: Skolöverläkaren larmar: Var tredje tioåring är överviktig

Hon hoppas verkligen att alla föräldrar som kontaktas av barn- och elevhälsan vågar lyssna och inte tar det som ett personligt angrepp. Hon har full förståelse för att föräldrar tycker att det är svårt att ändra invanda beteenden, men vill ingjuta hopp.

– En av nycklarna som förälder är att lyssna till hur barnet faktiskt mår i sin vardag, i skolan och låta det vara drivkraften till förändring hos föräldrarna. Det gäller att väcka lusten igen hos barnet.

– Vi jobbar mycket med att försöka hitta ledsenheten, smärtan och skammen som finns hos många av de här barnen, men som utåt sett kämpar på. Hoppet och önskan att vara mer normalviktig, den finns hos barnen, och det är den man måste våga släppa fram som förälder. Även om man själv är överviktig som förälder och har lyckats, fått bli älskad och klarat av jättemycket i livet, vilket också kan ligga mycket stolthet i, så måste man släppa fram tanken att mitt barn också har rätt till en normalvikt. Även om vi har det här i våra anlag, så går det att jobba på. Det kan förena familjen i att man jobbar tillsammans som ett lag och inte bara rycker på axlarna och konstaterar att det är hopplöst, att "vi är så här i vår familj, det är ingen idé".

Ett annat råd är att försöka hitta en hobby åt barnet.

– Det kan vara motion, men det kan också vara en annan hobby som väcker lust, intresse och nyfikenhet till liv. Man måste hitta andra påslag hos barnet som ger samma välbefinnandepåslag som socker och fett.

En positiv sida av arbetet med fetma hos barn, är att barnet växer på längden.

– Det betyder att, till skillnad från vuxna som måste banta bort en massa kilon, så kan det räcka med att sakta ned viktökningen, minska portionsstorlekarna, skära ner till enbart lördagsgodis och hitta en aktivitet i någon form. Barnet växer på längden och tänjs bokstavligen ut och växer i sin egen vikt. Därför är det oerhört viktigt att vi gör det här så tidigt som möjligt i barnets liv för bästa förutsättningar och prognos, säger Lina Hedenius.

Skolöverläkaren tipsar

"En person - en portion"

"Vi dricker vatten till maten"

Hitta en hobby som väcker lust hos barnet

Jobba tillsammans i familjen – som ett lag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!