Oersättliga värden upp i rök

– Först blir man chockad och sedan tänker jag att man brukar ju tala om oersättliga värden och här är det verkligen så.

18 januari 2013 09:23

Det säger Gotlands museums chef, Lars Sjösvärd, efter beskedet att Muramaris totalförstörts i morse i en brand.

– Jag skulle säga att Muramaris är en av de viktigaste kulturbyggnaderna runt hela Östersjön. Det är också ett ställe som många har känslor för. Det ligger så vackert och många har gift sig där.

Hur mottogs beskedet om branden på museet?
- Luften gick ur alla och många har varit mycket ledsna. Jag tänker själv att jag vill åka dit och se det hela.

Sedan en tid tillbaka har Gotlands museum tillsammans med Muramaris ägare Birgitta Amér och länsstyrelsen arbetat med ett vårdprogram för att bevara huset och få det i bättre skick.
- Bland annat pratade vi om att installera brandskydd i huset. Jag vet inte om det gjorts.

Under flera år har också museet och länsstyrelsen arbetat för att få hit alla de konstföremål och andra inventarier som har sitt ursprung i paret Ellen och Johnny Roosval, som byggde Muramaris. I höstas lyckades till slut Lars Sjösvärd och landshövdning Cecilia Schelin Seidegård köpa samlingen av byggmästare Karl Sundström för en hemlig summa.

– Vi hade planerat en utställning om Muramaris till i sommar och den kommer fortfarande att hållas men får en något annorlunda inriktning.

Går det att bygga upp Muramaris igen?
- Min uppfattning är att det inte går att bygga upp igen trots att det är väldokumenterat med foton. Huset är helt unikt.

Vad är det för värden vi talar om?
- Det går inte att säga. Det är som sagt oersättliga värden. Allting var ju gjort på plats, utsmyckningar på spisar, väggmålningar och möbler. Hela konstruktionen av huset var också unik.

Muramaris byggdes i början av 1900-talet. 1987 förklarades Muramaris som byggnadsminne av Riksantikvarieämbetet.

Så jobbar vi med nyheter