Visby springbrunn uppfördes 1916 på S:t Hansplan, efter att Gotlands bank beställt en utsmyckning av skulptören Karl Fagerberg. Där fick konstverket, en kalkstensfontän med ornament föreställande tre gudar och en gudinna, stå i 30 år.
– År 1946 skulle det byggas parkeringsplatser till ett nytt skolkontor vid S:t Hansplan och springbrunnen stuvades undan. Sedan stod den nedpackad ända fram till 1983, berättar Berit Ångman Svedjemo, intendent för offentlig konst på Gotlands Museum.
Hennes arbete innefattar de cirka 5 500 konstverk över hela ön som är i Region Gotlands ägo, och som museet ansvarar för. De verk som för tillfället inte har någon placering förvaras i museets Magasin Visborg.
– Det är mycket konst att ta hand om och vårda, utifrån de resurser vi har. Därför är det bra med ett sånt här projekt, där länsstyrelsen bidrar med ekonomiskt stöd, säger Berit Ångman Svedjemo.
Hon tycker att utomhuskonsten i Visby innerstad på många sätt speglar samhällsutvecklingen under 1900-talet.
– Konstverken samspelar också med de historiska platser som finns här i världsarvet. Man får ett annat perspektiv på staden, genom konsten.
Visby springbrunn är ett exempel på konst i världsarvet i stort behov av konservering. I det här fallet en varsam men grundlig rengöring, men det kommer också att krävas lagningar i stenen. Samt en stenkomplettering. Detta har gjorts tidigare, 1983 togs springbrunnen fram ur gömmorna för att placeras vid Visby hamnterminal – som var i behov av utsmyckning.
Eftersom fontänen var i dåligt skick fick skulptör Istvan Varga uppdraget att restaurera motiven: de tre gudarna och en gudinna ur mytologin och fyra fiskar som fungerar som vattenutkastare. Till det komponerade Istvan Varga en ny sockel och ett nytt överstycke. Han formgav även bassängen, högg ut det och monterade det med rostfria bultar.
Dock ansågs inte springbrunnen vara tillräckligt uppmärksammad i hamnen, och flyttades till Södertorg år 2001. Och kanske är det inte helt otroligt att tänka att den kunnat få ett liknande öde där, med åren alltmer täckt av alger, lavar och smuts.
Men snart blir det ändring på det. För gudarna och gudinnan väntar en ny tidsepok på Södertorg – där de gudomliga avbildningarna är för att stanna.
Själva konserveringsarbetet utförs av Konservator Rebeca Kettunen, och beräknas vara färdigt i oktober.
Springbrunnens restaurering görs inom ramen för "Konsten i världsarvet" – som finansieras av regionen samt länsstyrelsen. Projektet har pågått i cirka fem år, och leds av Gotlands Museum genom Berit Ångman Svedjemo. Det är ett långsiktigt arbete för att bevara, använda och tillgängliggöra konsten samt planera för – och utföra – olika åtgärder. I slutet av projektet, år 2023, är det tänkt att man ska ha tagit fram information och kartor till en ny konstvandring i Visby som heter Upptäck Visby.
Och nu när världsarvets konstverk blir mer tillgängliga kommer förhoppningsvis fler att lägga märke till den vackra men lite mystiska springbrunnen i fortsättningen.
– När är vi är klara med restaurering är tanken att den ska med i de visningar som jag håller på via museet, och den ska få en ny informationsskylt. Det finns ännu en del att ta reda på om konstverket och dess tillkomst säger Berit Ångman Svedjemo.