Hon tar tillvara på ogräset

Ogräsen börjar växa i takt med våren. Inför trädgårdssäsongen är det flera som börjar rycka i kirskål, brännässlor och maskrosor som är i vägen för allt som ska odlas. Men hemma hos läkeörtspedagogen Kia Temmes är det ogräset som är det mest värdefulla.

Pepparmyntan kommer upp och sprider sig lätt.

Pepparmyntan kommer upp och sprider sig lätt.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Ogräsmat (GA)2017-03-11 11:00

Kia Temmes flyttade till Gotland i maj förra året. Det som lockade var bland annat att vara nära Ekegården, där hon håller örtföreläsningar, guidar ogräsvandringar och ger alternativa behandlingar.

– Jag trivs så bra här. Det är något speciellt här nere som jag gillar. Det är definitivt skillnad på växtzoner och säsongen är längre, säger Kia Temmes.

Hon hyr ett hus med trädgård på södra delen av ön. Det enda ogräset som har kommit upp är maskrosbladen i gräsmattan och i landet står centimeterhöga plantor med pepparmynta och citronmeliss. Bredvid trappan brukar det växa åtråvärda brännässlor och parkslide. Hon är besviken över att det inte finns någon kirskål i trädgården, men brukar plocka hemma hos vänner som ofta bara vill bli av med ogräset.

– Jag längtar till att det ska växa upp, jag behöver fylla förråden. Det har varit större efterfrågan än vad jag hade väntat mig, säger Kia Temmes samtidigt som hon smular ner torkade blad och lägger i en tekula.

Hon har blandat maskros med mynta till ett te som ska vara bra för matsmältningen. Det ska dra i koppen mellan fem och tio minuter innan det är klart.

– Örter behöver tillredas för att vara terapeutiska, säger Kia Temmes som är diplomerad läkeörtspedagog sedan 2015.

På diskbänken står återanvända burkar med örter och ekologisk vodka. För att få fram det mest potenta ur växterna behöver de tillredas med alkohol eller glycerin. Resultatet blir vad som kallas tinkturer, vilket används som alternativmedicin i form av droppar.

– Man kan använda 20 droppar, 3 gånger om dagen, som en kur eller vid behov, förklarar Kia Temmes.

Hennes läkemedelsskåp är fullt av flaskor med olika tinkturer, vilket säljs till kunder som har varit på hennes föreläsningar, vandringar eller behandlingar.

Hennes specialitet som läkeörtspedagog är ogräs, som växer lokalt av sig själv.

– Det finns en uppsjö av olika örtutbildningar, men inte många som har fokus på svenska växter. Jag gillar att det ska vara lättillgängligt och finnas utanför dörren, säger Kia Temmes.

Med ogräs som bas för sina kurer kan hon plocka utan att behöva odla, eller importera.

– Jag skulle vilja odla, men jag reser så mycket och det är därför ogräs passar mig så bra. Men det finns mycket jag skulle kunna odla, timjan, basilika och salvia, som jag kan använda till tinkturer.

Hon tar upp flera olika växter på ön som sprids utan att man behöver så. Johannesört kan verka som antidepressiva medel, humle är bra mot klimakteriebesvär och ramslök stärker immunförsvaret.

– Jag tittar på vad som redan finns och som moder jord ger oss. Vi tillhandahålls allt vad vi behöver, bara vi vet hur vi ska använda det på rätt sätt, säger hon.

Örterna har olika verkningsområden och de flesta behöver beredas för att de aktiva ämnena ska kunna användas.

– När du äter det så är det näringsrik föda. Ska det fungera terapeutiskt behöver det beredas, i te eller som tinktur, och tas som en kur under en begränsad tid. Men de är inte overksamma om de inte är tillredda, berättar Kia Temmes.

Hon leder bland annat workshops i hur man lagar nyttig ogräsmat som kirskålspaj, nässelsoppa eller maskrossallad. I grunden är det vanliga recept där ingredienser, som spenat eller salladsblad, byts ut.

Enligt Kia Temmes har intresset för välgörande växter ökat markant.

– Det finns en längtan inom de flesta att ta tillbaka de naturliga och en trend att äta ekologiskt och hälsosamt. Jag tror att den här kunskapen finns inom oss från våra förfäder. Det är inte länge sedan vi gick ifrån örterna och gick in i den syntetiska medicinen, säger Kia Temmes, som har egna erfarenheter från både den moderna och alternativa medicinen.

År 2000 var hon med om en trafikolycka som ledde till en whiplashskada och senare en stelopererad nacke. Hon berättar att hon blev bättre av just alternativa behandlingar och naturliga preparat. Därefter har hon utbildat sig för att kunna hjälpa andra. Hon är kritisk till det hon menar är en överanvändning av psykofarmaka och nämner även den utbredda antibiotikaresistensen.

– Jag tror att vi har alldeles för lätt att ta till ett piller, säger Kia Temmes.

Hon påpekar dock att man inte ska förlita sig på att huskurer botar allt.

– Man ska absolut inte sluta med alla andra läkemedel, men för lindrigare åkommor så som huvudvärk eller förkylning kan man prova örter, säger hon.

Kia Temmes ser fram emot våren på Gotland och det här året får hon vara med från början, när ogräsen börjar komma upp ur marken.

– Jag vet inte riktigt var saker och ting växer här, så det är först nu som jag lär mig det.

Intresset växer hela tiden och jag är bara i min linda av kunskapen, säger hon.

7 TIPS PÅ VERKSAMMA OGRÄS

Maskros – Kia Temmes favorit. Bladen är bra för matsmältningen eftersom det ofta är för få bitterämnen i kosten. Urindrivande, hjälper mot högt blodtryck och stödjer levern.

Ramslök – Antibakteriell och har samma stärkande egenskaper som vitlök och lök. De aktiva ämnena bevaras som te, med torkade blad, eller som tinktur. Att äta ramslök stärker också immunförsvaret.

Brännässla – En multimineral som kan torkas och malas ner till pulver och ha i grön smoothie, på gröten eller som ett te som hjälper till med utrensning av slaggprodukter.

Rödleka - Hjälper till om man har mycket menstrationsbesvär eller gaser, då den fungerar kramplösande. Går även att gnugga blomma och blad på huden för att förebygga fästingar.

Pepparmynta - Som eterisk olja är den bra för matsmältningen och hjälper till mot illamående, åksjuka och sura uppstötningar.

Älggräs - Naturens egna Alvedon. Hjälper mot huvudvärk och är febernedsättande, för att exempelvis lindra värk vid influensa.

Tussilago – Har bara ett verkningsområde, mot slemmig hosta. Används i te på torkade blommor och blad, som smulas sönder innan det läggs i hett vatten där det får dra några minuter.

RECEPT PÅ OGRÄSMAT

Kirskål kan användas på samma sätt som spenat i exempelvis pajer, soppor eller sallader.

Rödbets- och kirskålssallad

1. Koka tärnade rödbetor.

2. Stek kirskål i rikligt med kokosolja.

3. Lägg i en skål och smula över fetaost.

4. Toppa med rostade solroskärnor

KIA TEMMES PÅ EKEGÅRDEN

20 april - Föreläsning av läkeörtspedagogen om ogräs.

25 april - Örtvandring och workshop i ogräsmat.

6-7 maj - Örtkurs, med teori och praktik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om