Det var boende på Storsudret som för runt tio år sedan såg möjligheten att göra den tidigare banvallen tillgänglig för cyklister och gående. Föreningen Banvallen bildades och sedan dess har medlemmarna jobbat för att tillsammans med markägarna förverkliga planerna. Förra året anlades en provsträcka på ett par hundra meter norrut från hamnen. Nu har arbetena med att göra i ordning den resterande 3,5 kilometer långa sträckan upp till Käldhagen börjat.
– Det känns fantastiskt. Det är många års arbete som vi nu skördar frukterna av och vi hoppas att alla blir nöjda med det som sker, säger Åsa Nilsson Berling, styrelseledamot i föreningen. Hon fortsätter:
– Projektet är slut sista oktober och då ska det vara klart.
Föreningens vision är att leden ska vara ett alternativ för icke bilburna eftersom det gotländska vägnätet, i alla fall på Storsudret, saknar vägrenar och cykelbanor. Det gör det lite vanskligt att ta sig fram som gående eller cyklist, enligt Åsa Nilsson Berling.
– Så det är verkligen viktigt att vi får det här gjort, säger hon.
En viktig tanke bakom leden är att den ska vara tillgänglig – alla ska lätt kunna ta sig fram. Banvallen kommer därför att hårdgöras med stenmjöl, på samma sätt som gång- och cykelvägarna på Södra Hällarna i Visby.
– Många kan redan i dag använda banvallen som den är. Men vi önskar att barnvagnar, rullatorer och kanske till och med rullstolar ska kunna ta sig fram längs den här vackra delen med Burgsviken i väster, säger Åsa Nilsson Berling.
Längs den nu aktuella sträckan finns ett par ställen där leden upphör. Det beror på att föreningen ännu inte kunnat träffa skriftliga överenskommelser med markägarna om att göra beläggningsarbeten på marken.
– Det kommer att finnas skyltar där det står att leden upphör men att allemansrätten gäller, säger Åsa Nilsson Berling.
Just att förhandla och skriva avtal med markägare har tagit lång tid. För att resterande sträcka mellan Käldhagen och Fidenäs ska kunna åtgärdas krävs nya kontakter med markägarna.
– Vi har pratat med dem tidigare men det har gått några år och vi kan inte ta för givet att de tycker likadant nu som de gjorde då. Så nu har vi påbörjat förfrågningar om hur de ställer sig i dag. I den bästa av världar så hoppas vi att det blir klart om ett par år, säger Åsa Nilsson Berling.