Ögonvittnesskildringar i Gutalagen och en mystisk symbol på en 1700-talskarta fick arkeologen Peter D'Agnan att misstänka att det har funnits ett försvarssystem i Burgsviks hamn. Med hjälp av en utgrävningskurs tillsammans med Hoburgs hembygdsförening fick han möjlighet att undersöka teorin. Och vid den marinarkeologiska inventeringen påträffades två stenformationer i vattnet. Peter D'Agnan tror att den ena varit en barlastplats men tolkar den andra som en stenkista som kan ha anlagts för att hindra främmande skepp att ta sig in i viken.
– Det är otroligt spännande eftersom det finns skriftliga källor som påtalar att det fanns någon form av försvarssystem. Nu har vi påvisat att det faktiskt verkar ha varit så, säger Peter D'Agnan. Han fortsätter:
– Inget av det här finns i fornminnesregistret, det är nya lämningar så det är väldigt intressant.
I de provgropar som grävdes på land hittades bland annat en halv hästsko, en glasskärva och skärvor av lergods. De dateras till 1600-talet. Det äldsta föremål som påträffades är en eldpåverkad träbit som med hjälp av kol-14-metoden har daterats till 1350-talet.
– Det skulle kunna peka på att det här är en bestående verksamhet som alltid varit på den här platsen, säger Peter D'Agnan som menar att resultatet indikerar att det kan ha funnits liknande försvarssystem i andra lanthamnar på ön.
– I Sandviken i Östergarn, som var en väldigt livlig etablering, så kan det ha funnits någon form av borg eller liknande, det är inte omöjligt.