– Det var en förälder som skickade sms igår och länkade till nyheten. Det var den första information vi fick, säger Monica Lundgren som är barnskötare på förskolan i Öja.
– Sedan tog vi kontakt med vår rektor som inte heller hade fått någon information, fortsätter hon.
Larmet om att det kommunala vattnet i Burgsvik, Öja, Hamra och på Faludden kunde vara förorenat låg uppe på regionens hemsida. Både Helagotland och P4 Gotland rapporterade om det och på den lokala Facebookgruppen varnade invånarna varandra. Monica Lundgren var hemma i Burgsvik när hennes man fick ett sms från regionen. Senare fick hon ett telefonsamtal från en kollega på förskolan.
– Eftersom jag skulle öppna upp här i morse så ringde de hem till mig, säger hon.
Tidigt på onsdagsmorgonen började Monica Lundgren sitt pass med att se till att det fanns rent vatten innan förskolebarnen kom.
– Jag fick information om att det skulle stå en vattentank här vid skolan och jag tog med en 25-litersdunk med tappkran, annars blir det knöligt att hämta med kanna, säger hon.
Monica Lundgren tror att det kommer fungera bra under arbetsdagen.
– Jag tror inte att det kommer att påverka oss så mycket. Vi kommer få vara uppmärksamma på de allra minsta barnen, så att de inte står vid tvättstället och får i sig vatten, säger hon.
– Sedan kommer vi att prata om det här på samlingen idag, fortsätter hon och påminner sig själv om att inte skölja äpplena till fruktstunden i kranvatten.
Det var från ett rutinvattenprov under måndagen som E.coli-bakterier upptäcktes och det togs nya prover under tisdagen. Därefter är det 24 timmars väntan fram till onsdag eftermiddag.
– Då hoppas vi att provsvaren visar ett bättre resultat, men vi får se, säger Monica Lundgren.
Fram tills dess är rekommendationen att koka kranvattnet eller hämta vatten från de fyra tanks som har ställts ut på Storsudret. På Öja förskola hoppas de att de inte får en liknande situation som förra året, då Visbyborna hade otjänligt vatten i över en månad.
– Om man tänker på hur det var i Visby, då var det väldigt långvarigt. Men det här verkar vara en riktig bajsbakterie så den är lite elakare, säger Monica Lundgren.
Patrik Johansson, som är enhetschef på regionens dricksvattenenhet, berättade igår att de skickat ut sms till personer som är skrivna i området, vilket är drygt 300 personer. Vad gäller verksamheter finns inte samma system på plats, så där gäller det att hålla sig uppdaterade via medier och regionens officiella kanaler.