Djuren trivs med sitt kulturvårdande liv
Djuren gör en kulturgärning när de betar alvarmarken och strandängarna i Öja. Och de trivs. I morgon får Johan Sedersten Gotlands södra härads kreatursförenings nyinstiftade pris för god djuromsorg.
Hästar och kor. Medan Johan Sedersten satsat på dikor och uppfödning av köttdjur håller sambon Cecilia Sjödoff på med hästar. Så här års håller man djuren i hagar nära gården, men för det mesta betar de på alvarmark och strandängar.Foto: rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
- Vi tar in djuren till kalvningen i början av januari, och sedan får de vara inne tills betessläppet i början av maj.
- Under tidig vår och fram till midsommar betar de på alvarmarken, sedan flyttar vi dem till strandängarna.
- Det är den roligaste tiden, att åka runt med motorcykeln och se till djuren. Det är helheten, djuren och landskapet, som är grejen, tycker Johan.
Johan Sedersten är fjärde generationen på gården vid Unghanse, som farfars far Olof köpte 1926. När Johan tog över efter sin far för 15 år sedan fanns mjölkkor, dikor, lamm och grisar vid Unghanse.
- Mjölkkor var inte min grej, så jag beslutade att satsa på grisarna, berättar Johan.
Men när Johan Sedersten gick en kurs i grisproduktion på Lövsta insåg han, att inte heller grisar var något för honom.
- Jag är inte intresserad av inomhusdjur, och dessutom måste man satsa så jättestort för att få lönsamhet i produktionen, konstaterar han.
När mjölkkor och grisar avvecklas återstod dikor och lamm på gården.
- Jag tänkte länge att gården behöver mer än ett ben att stå på, men till slut bestämde jag mig för att bara satsa på korna, berättar Johan.
Att föda upp köttdjur har visat sig vara rätt melodi för Johan Sedersten. Nästa år ska en ny ladugård byggas och målet är att på sikt öka till 75-80 kor.
- Det är egentligen betestillgången som styr. Markerna är känsliga för torka, så ett torrt år räcker det kanske bara till ett 40-tal djur. Men ett regnigt år som i år hade det räckt till 100, säger Johan.
Bete på alvarmarken och strandängarna behövs för att hålla landskapet öppet, och Johan Sedersten får miljöstöd till 150 hektar av sina marker. Men han är inte överens med EU om reglerna för stödet.
- Jag måste ta ner mer träd om jag ska få behålla bidraget. Men jag sparar gärna buskage, djuren tycker det är skönt att gå in i dem när det är varmt eller för att söka skydd mot regnet, säger han.
I valet mellan fortsatt stöd eller ha buskagen kvar vinner det sistnämnda alternativet.
- Jag tänker göra som jag vill, och så som jag tror är bäst för djuren.
På senare tid har det kommit fler djur till Unghanse. Johan Sedersten är sedan ett par år tillbaka sambo med Cecilia Sjödoff, som förutom 15 egna hästar tar hand om ett par till. Nyligen blev tio stallplatser i ladugården klara.
Cecilia arbetar med avel, rider in och säljer hästar, och håller även utbildningar.
I morgon belönas Johan Sedersten med Gotlands södra härads kreatursförenings utmärkelse till djurägare som visat exempel på god djuromsorg. Priset är nyinstiftat, och delas ut för första gången.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!